Ciasto śmietankowe

25 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
biszkopt:

  • 60 dag cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

  • 400 dag śmietany (36%)
  • 1 biała czekolada
  • 150 dag wiórków kokosowych
  • 1 op. bitej śmietany

Wykonanie:
Biszkopt:

1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.
2.Dodaj po 1 żółtku, ubijając.
3.Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek.
4.Ciasto piec 25 min. w temp. 180 C.

Masa:

1. Ubić schłodzoną śmietanę.
2. Dodać roztopioną białą czekoladę.
3. Dodać bitą śmietanę w proszku.
4. Dodać wiórki kokosowe.

Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Dowolnie udekorować startą ciemną czekoladą lub podpieczonymi na rumiano wiórkami kokosowymi.