Dziś na obiad wronie uszy

29 lipca 2011, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Lejkowiec dęty, grzyb może mało znany i zbierany, ale znakomity do farszów, czy kanapek. Świetny do suszenia i nie można go pomylić z żadnym innym. Dla mnie lepszy niż kurki, ale tak to bywa ze smakami dzieciństwa…

Warto wiedzieć…

I chociaż niektórzy twierdzą, że trudno znaleźć brzydszego grzyba niż lejkowiec dęty, owocniki bowiem wyglądają jak mocno przywiędłe, ciemnobrązowe trąbki ustawione lejkiem ku górze, to mimo niezachęcającego wyglądu, lejkowce dęte warte są zerwania. Mają lekko słodkawy smak i nazywane są różnie, zależnie od regionu. Ja znam nazwy: wronie uszy albo po prostu lejki. Spotykane nazwy regionalne to także cholewka, lejek, trąbka, skórzak, kominek, czarna kurka. Fachowcy donoszą, że występują od sierpnia, ale można go spotkać od czerwca do jesieni w deszczowe lata. Szczególnie ukochały sobie suche liście, czasami nie różniąc się od nich. Są koloru popielatego do czarnego. Jak każde grzyby, najlepsze są owocniki młode. Jest bardzo charakterystyczny, nie do pomylenia, co też niewątpliwie jest zaletą.
Nigdy nie są atakowane przez szkodniki, więc spokojnie po przebraniu i otworzeniu każdego kielicha, upewniamy się, że nie zawierają nic co nie należy do niego, możemy spokojnie zacząć przygotowywać farsz do pierogów albo do krokietów. Te smaczne grzybki nadadzą też doskonały aromat sosom i zupom. Można też grzyb ususzyć, a następnie sproszkować i używać jako przyprawy – podobnie jak borowik, nie traci bowiem swojego aromatu.
W wielu restauracjach można spotkać wykwintne dania przygotowywane z lejkowcami, gdyż zarówno ich aromat, jak i ciekawy wygląd, stanowią dużą atrakcję.

Warto spróbować…

Pierogi z wronimi uszami

Składniki:
Nadzienie
– lejkowiec dęty (ok 3 kg)
– 2 jajka
– ok 5-6 łyżek bułki tartej
– sól i pieprz
– 1 cebula
– tłuszcz do smażenia
Ciasto:
– 1 kg mąki
– 2 jajka
– szczypta soli
– woda
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. Zmielić w maszynce lub robocie. Dodać jajka bułkę tartą, sól i pieprz oraz przysmażoną na tłuszczu cebulkę, wymieszać dokładnie. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi nadziewane grzybami. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem przysmażonym z cebulką. /www.mojegotowanie.pl/

Pizza i wronie uszy

Składniki:
– świeże grzyby, oczyszczone i pokrojone
– mała czerwona cebula
– 1 czerwona papryka, pokrojona
– 1 pęczek szparagów, pokrojone
– grubo tarty wędzony ser mozzarella
– 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
– gotowe ciasto do pizzy
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Rozgrzać patelnię, a następnie wrzucić w grzyby i mieszać aż puszczą sok. Odlać nadmiar płynu, zachować. Dodać szparagi i paprykę i smażyć przez 2 do 4 minut, dodając sos z grzybów, jeśli patelnia będzie sucha. Przykryć pizzę solidną warstwą cebuli. Posypać grzybami i tartym serem. Piec przez 5 do 8 minut.

Makaron z wątróbką i lejkowcami dętymi

Składniki:
– 30 dkg wątróbki drobiowej
– garść lejkowców dętych
– szalotka
– 3 łyżki białego wina
– kwaśna śmietana
– pełnoziarnisty makaron spaghetti
– sól, świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie szczypiorek
Przygotowanie:
Oczyszczoną z błon wątróbkę usmażyć tradycyjnie obtoczoną w mące na złocisto brązowy kolor. Odsączyć do talerza, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę. Gdy się zeszkli, dodać oczyszczone, pokrojone wzdłuż grzyby. Do podsmażonych grzybów dodać wino i dorzucić wątróbkę, by panierka nabrała smaku. Pod koniec wyjąć wątróbkę, a do sosu dodać łyżkę śmietany i ugotowany wcześniej makaron. Nakładać makaron z grzybami, a na nich plastry wątróbki. Posypać świeżym szczypiorkiem. /www.greenplumsss.blogspot.com/

Wronie uszy duszone z papryką

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki pokrojonej młodej cebulki
– 2-3 łyżki słodkiego białego wina
– 2 szklanki pokrojonych, świeżych grzybów
– 1/2 łyżki sosu sojowego
– 1 czerwona papryka, pokrojona
– ser mozzarella
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę, zrumienić cebulkę. Dodać wino, dusić kilka minut. Następnie dodać grzyby i dusić do miękkości często mieszając. Dodać sos sojowy i paprykę. Dusić razem kilka minut. Doprawić w razie potrzeby. Podawać z grzankami lub białym pieczywem.

Makaron z czosnkiem i lejkowcami dętymi

Składniki:
– świeże grzyby, oczyszczone i pokrojone
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka posiekanego czosnku
– sos Worcester
– sos Tabasco
– makaron rurki
– szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę i lekko zrumienić na niej czosnek, dodać pokrojone grzyby, sos Worcester i Tabasko. Dodać ugotowany wcześniej makaron, zasmażyć razem, często mieszając. Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.

Zupa z lejkowców

Składniki:
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
– 3-4 zielone cebulki, pokrojone
– grzyby, przebrane i pokrojone
– 6 szklanek wywaru drobiowego
– 3 gałązki świeżego tymianku
– sól
– czarny pieprz
– makaron wstążki
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać grzyby. Poddusić. Wrzucić wszystko do gotującego się wywaru. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku. Pod koniec dodać tymianek. Na talerz wyłożyć makaron, zalać gorącą zupą.

Bób z wronimi uszami

Składniki:
– 2 szklanki pokrojonych grzybów
– 2 szklanki młodego bobu
– 1 szklanka śmietany
– sól
– pieprz
– olej
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bób i grzyby ugotować oddzielnie do miękkości. Zagrzać olej, podsmażyć czosnek, dodać odciśnięte grzyby i poddusić razem kilka minut. Dodać odsączony bób, doprawić. Na koniec dodać śmietanę, dusić kilka minut. Podawać na ciepło.

Placek ziemniaczany z jajkiem i lejkowcami

Składniki:
– 2-3 duże ziemniaki
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– tymianek
– 1 mała cebula
– grzyby
– szczypiorek
– zielone łodyżki selera lub pora
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotować masę na placek – zetrzeć ziemniaki, dodać jajko i mąkę, doprawić. Na osobnej patelni podsmażyć grzyby, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Dodać seler. Doprawić do smaku. Po obróceniu placka nałożyć grzyby, wbić jajko – poczekać aż lekko się zetnie. Posypać zieloną cebulką.

Warto zobaczyć…