Babka ziemniaczana z sosem gulaszowym kuchnia kurpiowska
Inna wersja Kugelisu wg Piotra . Bez boczku bo podajemy ją z sosem gulaszowym.
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 pieprzu mielonego
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 1/2 łyżki masła do posmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i odcisnąć dość mocno wykładając na wyłożone dużą gazą sitko. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić. Lekko ostudzić.
Zmieszać utarte ziemniaki z cebulą i tłuszczem od smażenia, jajkami, pozostałym olejem śmietanką i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką – najładniej wygląda upieczona w foremce do babki z kominkiem.
Rozgrzać piekarnik do 200 * C . Wstawić babkę. Piec ok 1 godzinę. Zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec dalej jeszcze 30.
Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić na plastry.
Do babki podałam sos gulaszowy. Ale można podawać z grzybowym lub z kwaśną śmietaną.