Babka ziemniaczana z sosem gulaszowym kuchnia kurpiowska

23 września 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Inna wersja Kugelisu wg Piotra . Bez boczku bo podajemy ją z sosem gulaszowym.

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 pieprzu mielonego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/2 łyżki masła do posmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i odcisnąć  dość mocno wykładając na wyłożone dużą gazą sitko. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić. Lekko ostudzić.

Zmieszać utarte ziemniaki  z cebulą i tłuszczem od smażenia, jajkami, pozostałym olejem  śmietanką i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką – najładniej wygląda upieczona w foremce do babki z  kominkiem.

Rozgrzać piekarnik do 200 * C . Wstawić  babkę. Piec ok 1 godzinę. Zmniejszyć  temperaturę do 180 * C i piec dalej jeszcze 30.

Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić na plastry.

Do babki podałam sos gulaszowy. Ale można podawać z grzybowym lub z kwaśną śmietaną.

file1311014300