Ryż z truskawkami i wanilią
składniki:
1 szkl. ryżu długoziarnistego,
1-2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/3 szkl. cukru,
1/2-3/4 kg świeżych truskawek,
1/2 laski wanilii,
1/2 łyżeczki soli,
1 szkl. mleka,
1 szkl. wody,
2 łyżeczki masła,
do dekoracji: kilka łyżeczek śmietany)
sposób przygotowania:
Ryż bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie – aż ta będzie przeźroczysta. Wsypać do rondla, dodać sól, 1 łyżeczkę masła i 1 szkl. mleka, zagotować. Następnie dodać mleko i przekrojoną wanilię, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Owoce zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji) dodając cukier, sok cytrynowy i cynamon. Z ryżu wyjąć wanilię i gorący albo ciepły nakładać do filiżanek wysmarowanych resztą masła i wykładać kopczyki na głębokie talerze. Dookoła nalać musu truskawkowego. Ozdobić kropelkami śmietany i plasterkami albo połówkami truskawek. Pyszne, lekkie danie! I sezon truskawkowy w pełni ;) Smacznego!