Filet z kurczaka w serowym „kożuszku”

29 maja 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Przepyszne i szybkie danie,które na pewno wszystkim zasmakuje – pyszna chrupiąca serowa panierka z delikatnym miękkim „wnętrzem” :-)

Składniki:
filet z kurczaka – 2 szt.
jajko – 2 szt.
żółty ser – 150 g
bułka tarta – 4 łyżki
pieprz i sól – do smaku
olej do smażenia – 6 łyżek
zielenina do przebrania – według uznania

Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć, delikatnie roztłuc tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem. Jajka rozkłócić widelcem ze szczyptą soli, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, by powstały cienkie strużki i wymieszać z bułką tartą. Filety zanurzyć w jajku, następnie w panierce z sera i bułki, powtórzyć czynność, podwójnie panierowane filety wykładać, na patelnię z rozgrzanym olejem – smażyć, na średnim płomieniu, po 10 min.,  z każdej strony – na złoty kolor. Wyłożyć kotlety na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu i podawać z zieleniną.

SMACZNEGO!!!

file1306662196