Smażone truskawki przepis
W czasie trwania sezonu truskawkowego dość częstym widokiem są koszyczki wypełnione po brzegi apetycznymi truskawkami. Kuszą nas one swoim kolorem i zapachem. Na ich widok wzbiera nasz apetyt i czujemy potrzebę zaspokojenia naszych smakowych fantazji. Gotujemy z nimi pyszne domowe obiadki, robimy smaczne koktajle, desery i pieczemy smakowite ciasta. Truskawki to owoce, które radują nasze kubki smakowe. Szczególnie polecam smakoszom tego wykwintnego owocu wypróbowanie przepisu na smażone truskawki. Soczyste, delikatne w dotyku i cieplutkie truskawki wprost rozpływają się w ustach.
Przepis:
- 20 dag mąki,
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- szczypta soli,
- 5 dag cukru,
- 3 jajka,
- 60 dag truskawek,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier,
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron.
Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Polecam również truskawki z czekoladą na tak przyrządzone owoce rozpuście czekoladę i polejcie nią truskawki.
Życzę smacznego!
Materiały:http://www.kobieta.pl, http://www.smakimprezy.pl