Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym
Artykuł zewnętrzny
Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową
Składniki:
Farsz:
0,5 kg mieszanki orzechów
100g sezamu
100ml miodu
100 ml śmietanki 30%
1 opakowanie "Wiśnie bez pestek" POLTINO
100g cukru pudru
100 ml wody
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 żółtka
szczypta soli
- zmiksować wszystkie składniki, przed samym smażeniem ubić pianę z 2 białek i dodać do ciasta,
- smażyć na oleju, lub pocierając patelnię słoniną.
Farsz
na patelni roztapiamy miód następnie wrzucamy orzechy i sezam, ciągle
mieszając rumienimy mieszankę jak już mieszanka jest zrumieniona to wlewamy
śmietankę i lekko odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Konfitura
w rondlu gotujemy syrop z cukru pudru i wody po zagotowaniu wrzucamy wiśnie,
zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody.
źródło: www.poltino.pl