Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym

5 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową

Składniki:

Farsz:
0,5 kg mieszanki orzechów
100g sezamu
100ml miodu
100 ml śmietanki 30%
1 opakowanie "Wiśnie bez pestek" POLTINO
100g cukru pudru
100 ml wody
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 żółtka
szczypta soli

  • zmiksować wszystkie składniki, przed samym smażeniem ubić pianę z 2 białek i dodać do ciasta,
  • smażyć na oleju, lub pocierając patelnię słoniną.

Farsz
na patelni roztapiamy miód następnie wrzucamy orzechy i sezam, ciągle
mieszając rumienimy mieszankę jak już mieszanka jest zrumieniona to wlewamy
śmietankę i lekko odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Konfitura
w rondlu gotujemy syrop z cukru pudru i wody po zagotowaniu wrzucamy wiśnie,
zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody.

 

źródło: www.poltino.pl