Naleśniki ze szpinakiem z sałatką
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 żółtka
szczypta soli
* zmiksować wszystkie składniki, przed samym smażeniem ubić pianę
* z 2 białek i dodać do ciasta,
* smażyć na oleju, lub pocierając patelnię słoniną.
Składniki na farsz:
1 opakowanie mrożonki „Szpinak” POLTINO
20 dkg sera żółtego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól
Sałatka:
pomidory cherry
opakowanie „Bób” POLTINO
sałata ruckola
łyżka oliwy z oliwek i łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz
Przygotowanie szpinaku:
* szpinak poddusić z łyżką masła, doprawić solą i dwoma roztartymi ząbkami czosnku,
* szpinak ułożyć na naleśnikach, zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 20 min w temp. 180°C,
* Sałatę wykolę skropić oliwą i octem balsamiczny, pokroić pomidorki na pół wymieszać z sałatą doprawić solą pieprzem
* serwować na gorąco jako samodzielne danie.
źr·ódło: www.poltino.pl