Lubicie różnego rodzaju kanapkowe pasty? Dzisiaj prezentujemy kilka prostych wiosennych odsłon smacznych past na kanapki. Warto dodawać do nich aromatyczny szczypiorek, natkę pietruszki, rzodkiewki, kiełki – takie pasty to nie tylko urozmaicenie śniadaniowej diety, ale też ucieczka od powszednich wędlin. Bazą takiej pasty nie musi być makrela lub jaja, ale np: cieciorka czy biała fasola, dodajemy do niej suszone pomidory, czosnek i pyszna pasta gotowa. Inne pomysłowe pasty to hummusy, przepisy znajdziecie TUTAJ.
Jeśli macie swoje ulubione pasty przepisy możecie dodawać w komentarzach – na pewno wiele osób z niego skorzysta. Tym bardziej, że rodzajów past naprawdę mnóstwo: rybne, twarogowe, serowe, jajeczne, z kurczaka czy wędlin, z dodatkiem majonezu, musztardy, jogurtu i masła – wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego… co mamy w lodówce. Oto kilka propozycji naszych czytelników:
Pasta z białej fasoli lub cieciorki z pomidorkami suszonymi
puszka białej fasoli lub ciecierzycy
słoik pomidorków suszonych w zalewie
czosnek – 2 ząbki
pieprz, sól, papryka ostra
Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.
Pasta Jajeczna z oliwkami
3 łyżki majonezu
4 jajka ugotowane na twardo
oliwki zielone
kukurydza
sól, pieprz
natka pietruszki
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i staramy się je pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki drobno kroimy (u mnie dzieci niezbyt chętnie jedzą oliwki- więc staram się chociaż ze 4-5 szt. dodać). Następnie dodajemy kukurydze, łączymy z majonezem , doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki można dodać nie tylko do dekoracji, można ją drobno posiekać i dodać do pasty, gdyż jest to bogate źródło witaminy C- antyoksydantu, który spowalnia proces starzenia sie i chroni nas przed wieloma chorobami.
Pełnoziarnisty chleb kroimy w trójkąty i dekoracyjnie nakładamy na kanapki. Przyozdabiamy je natką pietruszki.
Pasta krabowa
5-7 łyżek majonezu
200g paluszków krabowych
1 papryka
szczypiorek
sól, pieprz
chleb
Paprykę i paluszki krabowe kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.
Pasta łososiowa
4-6 łyżek majonezu
100g wędzonego łososia
100g białego sera
koperek
1 łyżeczka chrzanu
pieprz
bagietka, bułka
Ser utrzeć. Łososia kroimy na kostkę lub paseczki (drobno). Dodajemy majonez, koperek i chrzan. Wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Dekorujemy np. pozostałym koperkiem. Podajemy z bułką.
Pasta szprotkowa
3-5 łyżek majonezu
1 puszka szprotek w oleju
150 g. startego sera żółtego
natka pietruszki lub szczypiorek
3 ogórki konserwowe
pieprz
ponadto: pieczywo jasne lub ciemne wg. uznania
Szprotki odsączamy z oleju i widelcem rozgniatami, następnie dodajemy majonez, ser żółty, ogórki starte na tarce o grubych oczkach i natkę pitruszki drobno posiekaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z pieczywem.
Kurczakowa pasta do krakersów
mięso z 1/2 udka gotowanego kurczaka
mięso z 1/2 udka wędzonego (ugotowanego ) kurczaka
2 łyżeczki majonezu
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
Zmiksować w malakserze , rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce obrane ze skórek, chrząstek i kości mięso. Wymieszać z majonezem .Doprawić pieprzem . Podawać z krakersami lub do kanapek.
Babciagramolka
Pasta z suszonych pomidorów
20 połówek suszonych pomidorów
ząbek czosnku
2 kulki mozarelli di buffala
80 g miękkiego masła
Pomidory i mozarellę odsączamy z oleju i kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy. Pomidory, czosnek, mozarellę i masło wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą smarujemy grzanki, kawałki świeżej bułki lub ciabatty.
Prosta pasta jajeczna ze szczypiorkiem
2 jajka bioekologiczne na twardo
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu ( ekologicznego )
2 łyżki drobno pokrojonego szczypioru
sól
Ugotowane na twardo jajka rozgnieść widelcem. Dodać majonez, jogurt, szczypior i wymieszać. Doprawić . Podawać do ciemnego pieczywa lub krakersów .
Babciagramolka
Pasta śledziowa z jajkiem
3 filety ze śledzia lub matjasy
1 jabłko,
kromka chleba pytlowego bez skórki,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 cebula,
1/2 łyżeczki cukru,
po 1 łyżeczce oleju i octu winnego
Filety płuczemy, kroimy na kawałki. Chleb namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy i dodajemy do śledzi wraz z kawałkami obranego jabłka, posiekaną cebulą i jajkami. Całość drobno siekamy (można też użyć malaksera lub maszynki do mięsa). Przyprawiamy cukrem, olejem i octem, dokładnie mieszając. Przybieramy dymką lub czarnymi oliwkami.
Yoko Ono
Pasta paprykowo-fasolowa
3/4 szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki)
1 duża papryka czerwona
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
do smaku: sól
ew. zioła w/g własnego smaku
ew. 1-2 łyżki oliwy
Paprykę pieczemy układając całe strąki na blasze i wstawiając do gorącego piekarnika na ok. 20 min. po czym wkładamy strąki do foliowej torebki albo do miski i przykrywamy szczelnie folią – po 10 min. skórka łatwo zejdzie. Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki – rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.
Pyza
Pasta z żółtego sera
20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki)
3-5 łyżek gęstego majonezu
1 czerwona papryka słodka
0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
ew. posiekany szczypiorek cienki
ew. pieprz mielony, sól, chili
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej – grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku – sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.
Pyza
Pasta z mielonej wołowiny
25 dag chudej wołowiny gotowanej z zupy
2-3 łyżki majonezu ( gęsty )
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Wołowinę oczyścić z wszelkich włókien i tłuszczyków i zmielić. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Pasta z pasztetu i cebulki
3 cebule
20 dag pasztetu
2 łyżki oleju
majeranek
pieprz mielony
1 łyżka masła
Drobno pokroić cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju. Na patelnię włożyć pokruszony pasztet. Dołożyć masło i mieszając smażyć, aż pasztet się rozpuści. Doprawić majerankiem i pieprzem. Fajnie smakuje na ciepło z krakersami cebulowymi, razowym pieczywem, na zimno rozsmarowana na kanapki lub np. zapiekana z makaronem.