Pasty kanapkowe różne przepisy

7 stycznia 2024, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Lubicie różnego rodzaju kanapkowe pasty? Dzisiaj prezentujemy kilka prostych wiosennych odsłon smacznych past na kanapki. Warto dodawać do nich aromatyczny szczypiorek, natkę pietruszki, rzodkiewki, kiełki – takie pasty to nie tylko urozmaicenie śniadaniowej diety, ale też ucieczka od powszednich wędlin. Bazą takiej pasty nie musi być makrela lub jaja, ale np: cieciorka czy biała fasola, dodajemy do niej suszone pomidory, czosnek i pyszna pasta gotowa. Inne pomysłowe pasty to hummusy, przepisy znajdziecie TUTAJ.

 

Jeśli macie swoje ulubione pasty przepisy możecie dodawać w komentarzach – na pewno  wiele osób z niego skorzysta. Tym bardziej, że rodzajów past naprawdę mnóstwo: rybne, twarogowe, serowe, jajeczne, z kurczaka czy wędlin, z dodatkiem majonezu, musztardy, jogurtu i masła – wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego… co mamy w lodówce. Oto kilka propozycji naszych czytelników:

Pasta z białej fasoli lub cieciorki z pomidorkami suszonymi

  • puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • słoik pomidorków suszonych w zalewie
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz, sól, papryka ostra

Pomidory odsączyć z zalewy, fasolę również. Całość umieścić w blenderze i zmiksować z czosnkiem i przyprawami – serwować ze świeżą bagietką i ulubionymi zołami.

Pasta Jajeczna z oliwkami

 

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • oliwki zielone
  • kukurydza
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i staramy się je pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki drobno kroimy (u mnie dzieci niezbyt chętnie jedzą oliwki- więc staram się chociaż ze 4-5  szt. dodać). Następnie dodajemy kukurydze, łączymy z majonezem , doprawiamy solą i pieprzem.

Natkę pietruszki można dodać nie tylko do dekoracji, można ją drobno posiekać i dodać do pasty, gdyż jest to bogate źródło witaminy C- antyoksydantu, który spowalnia proces starzenia sie i chroni nas przed wieloma chorobami.

Pełnoziarnisty chleb kroimy w trójkąty i dekoracyjnie nakładamy na kanapki. Przyozdabiamy je natką pietruszki.

Pasta krabowa

  • 5-7 łyżek majonezu
  • 200g paluszków krabowych
  • 1 papryka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • chleb

Paprykę i paluszki krabowe kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

 

Pasta łososiowa

  • 4-6 łyżek majonezu
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g białego sera
  • koperek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz
  • bagietka, bułka

Ser utrzeć. Łososia kroimy na kostkę lub  paseczki (drobno). Dodajemy majonez, koperek  i chrzan. Wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Dekorujemy np. pozostałym koperkiem. Podajemy z bułką.

Pasta szprotkowa

  • 3-5 łyżek majonezu
  • 1 puszka szprotek w oleju
  • 150 g. startego sera żółtego
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • 3 ogórki konserwowe
  • pieprz

ponadto:  pieczywo jasne lub ciemne wg. uznania

Szprotki odsączamy z oleju i widelcem rozgniatami, następnie dodajemy majonez, ser żółty, ogórki starte na tarce o grubych oczkach i natkę pitruszki drobno posiekaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Kurczakowa pasta do krakersów

  • mięso z 1/2 udka gotowanego kurczaka
  • mięso z 1/2 udka wędzonego  (ugotowanego )  kurczaka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku

Zmiksować w malakserze , rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce obrane ze skórek, chrząstek i kości mięso. Wymieszać z majonezem .Doprawić pieprzem . Podawać z krakersami lub do kanapek.

Babciagramolka

Pasta z suszonych pomidorów

  • 20 połówek suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 2 kulki mozarelli di buffala
  • 80 g miękkiego masła

Pomidory i mozarellę  odsączamy z oleju i kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy.  Pomidory, czosnek, mozarellę i masło wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą smarujemy grzanki, kawałki świeżej bułki lub ciabatty.

Prosta pasta jajeczna ze szczypiorkiem

  • 2 jajka  bioekologiczne na twardo
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu ( ekologicznego )
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypioru
  • sól

Ugotowane na twardo jajka rozgnieść widelcem. Dodać majonez, jogurt, szczypior i wymieszać. Doprawić . Podawać do ciemnego pieczywa lub krakersów .

Babciagramolka

Pasta śledziowa z jajkiem

  • 3 filety ze śledzia lub matjasy
  • 1 jabłko,
  • kromka chleba pytlowego bez skórki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • po 1 łyżeczce oleju i octu winnego

Filety płuczemy, kroimy na kawałki. Chleb namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy i dodajemy do śledzi wraz z kawałkami obranego jabłka, posiekaną cebulą i jajkami. Całość drobno siekamy (można też użyć malaksera lub maszynki do mięsa). Przyprawiamy cukrem, olejem i octem, dokładnie mieszając. Przybieramy dymką lub czarnymi  oliwkami.

Yoko Ono

Pasta paprykowo-fasolowa

  • 3/4 szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • do smaku: sól
  • ew. zioła w/g własnego smaku
  • ew. 1-2 łyżki oliwy

Paprykę pieczemy układając całe strąki na blasze i wstawiając do gorącego piekarnika na ok. 20 min. po czym wkładamy strąki do foliowej torebki albo do miski i przykrywamy szczelnie folią – po 10 min. skórka łatwo zejdzie.  Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki – rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.

Pyza

Pasta z żółtego sera

  • 20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki)
  • 3-5 łyżek gęstego majonezu
  • 1 czerwona papryka słodka
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ew. posiekany szczypiorek cienki
  • ew. pieprz mielony, sól, chili
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej – grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku – sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.
Pyza

Pasta z mielonej wołowiny

  • 25 dag chudej wołowiny gotowanej z zupy
  • 2-3 łyżki majonezu ( gęsty )
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa

Wołowinę oczyścić z wszelkich włókien i tłuszczyków i zmielić. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Pasta z pasztetu i cebulki

  • 3 cebule
  • 20 dag pasztetu
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła

Drobno pokroić cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju. Na patelnię włożyć pokruszony pasztet. Dołożyć masło i mieszając smażyć, aż pasztet się rozpuści. Doprawić majerankiem i pieprzem. Fajnie smakuje na ciepło z krakersami cebulowymi, razowym pieczywem, na zimno rozsmarowana na kanapki lub np. zapiekana z makaronem.

 

zobacz również:

  1. Najlepsze imprezowe przekąski

  2. Faszerowane pomidory na zimno

  3. Najlepsze imprezowe sałatki

  4. Jajecznica na różne sposoby