Zapiekanka z puree z kurczakiem

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • ok.70 dag piersi z kurczaka (ok.3 pojedyncze, duże piersi)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka curry
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża czerwona cebula
  • do puree
  • ok.1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 5 dag masła do wysmarowania formy do zapiekania
  • bułka tarta do posypania formy
  • keczup do polania zapiekanki
  • szczypiorek do posypania zapiekanki

\"\"

Opis przygotowania

Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w mieszance curry, papryki ostrej, soli i pieprzu. Umyte piersi kurczaka kroimy w plasterki i nacieramy przyprawami. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia smażymy mięso na rozgrzanym oleju, a gdy się podsmaży z obu stron dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną czerwoną cebulę, chwilę razem dusimy, trochę dosalając. Ziemniaki ugotowane i odcedzone ugniatamy drewnianą pałką, dodajemy jogurt naturalny, tymianek, gałkę muszkatołową paprykę,sól i pieprz. Formę do zapiekania smarujemy masłem i  posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę puree, rozsmarowujemy. Na nim rozkładamy równomiernie mięso i pieczarki. Przykrywamy pozostałym puree. Na wierzch możemy dać kilka wiórków zimnego masła. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (piekarnik górny i dolny) i wstawiamy zapiekankę na ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, polewamy keczupem i posypujemy zieleninką .

file1300647266