Zapiekanka z puree z kurczakiem
- ok.70 dag piersi z kurczaka (ok.3 pojedyncze, duże piersi)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 czubata łyżka curry
- 2/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża czerwona cebula
- do puree
- ok.1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 5 dag masła do wysmarowania formy do zapiekania
- bułka tarta do posypania formy
- keczup do polania zapiekanki
- szczypiorek do posypania zapiekanki
Opis przygotowania
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w mieszance curry, papryki ostrej, soli i pieprzu. Umyte piersi kurczaka kroimy w plasterki i nacieramy przyprawami. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia smażymy mięso na rozgrzanym oleju, a gdy się podsmaży z obu stron dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną czerwoną cebulę, chwilę razem dusimy, trochę dosalając. Ziemniaki ugotowane i odcedzone ugniatamy drewnianą pałką, dodajemy jogurt naturalny, tymianek, gałkę muszkatołową paprykę,sól i pieprz. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę puree, rozsmarowujemy. Na nim rozkładamy równomiernie mięso i pieczarki. Przykrywamy pozostałym puree. Na wierzch możemy dać kilka wiórków zimnego masła. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (piekarnik górny i dolny) i wstawiamy zapiekankę na ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, polewamy keczupem i posypujemy zieleninką .