Parówki w kapuście na włoską nutę

12 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Zamiast gołąbków proponuję parówki zawijane w liście kapusty:) Na obiad lub ciepłą kolację.

składniki:

  • 5 liści kapusty włoskiej
  • 4 parówki ( dobrej jakości)
  • 4 cienkie plastry szynki wędzonej (np. szwarcwaldzka, parmeńska)
  • 1 szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1/2 małego słoika sosu do spagetti
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
  • 2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
  • 1 cebula czerwona
  • oregano lub inne suszone zioła
  • sól, pieprz

Liście kapusty zalać w dużym, płaskim garnku wrzątkiem. Gotować kilka minut, tak aby lekko zmiękły i łatwiej je było zwijać. Odcedzić. Na dnie położyć jeden liść, a z reszty usunąć zgrubiałe nerwy. Każdą parówkę owinąć w plaster szynki a potem w liść kapusty ( jak gołąbka). Można też związać dodatkowo nitką. Wybrałam parówki dobrej jakości, tak by nie pękły podczas gotowania. Włożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w  ósemki. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem i sosem (użyłam sosu Łowicz). Zagotować. Dusić kilka minut. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Dodać zioła, śmietanę. Można sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Podawać z pieczywem.

file1299927877



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz