Zakwas żytni

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg drobno zmielonej mąki żytniej (typ 2000)

1 l przegotowanej letniej wody

Sposób wykonania:

100 g mąki mieszamy dokładnie ze 150 ml letniej przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w glinianym lub szklanym naczyniu. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką. Po 12 godzinach dosypujemy 100 g mąki i dolewamy 100 ml letniej wody. Zakwas ma mieć konsystencję średnio gęstej kwaśnej śmietany. Czynność taką powtarzamy przez 3 doby – wówczas zakwas jest gotowy do użycia. Przez kolejne dni – podtrzymujemy zakwas przy życiu dodając po 50 g mąki i 50 ml wody. Jeżeli jest nam potrzebna większa ilość zakwasu – dodajemy odpowiednio więcej mąki i wody.

Zakwas taki jest doskonałą bazą nie tylko do pieczenia chleba, czy pizzy – możemy go użyć również do przygotowania żurku.

file1256729133



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz