Szynka pod pierzynką

30 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg. szynki

słoiczek musztardy francuskiej Kamis

jajko

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki bułki tartej

1/2 szklanki bulionu drobiowego

sól

pieprz

olej

Przygotowanie:

Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i przekrojonym czosnkiem. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i polać bulionem. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni, co jakiś czas polewając powstającym sosem. Do miseczki wbić jajko. Dodać bułkę tartą i musztardę i wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem. Szynkę wyjąć z brytfanny i odstawić, by lekko przestygła. Wierzch i boki przestudzonego mięsa posmarować olejem i przygotowaną masą musztardową.  Powtórnie ułożyć szynkę w brytfannie i zapiekać jeszcze 15 minut, aż  musztardowa pierzynka będzie rumiana.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz