Szybki Tort Urodzinowy

11 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Biszkopt (na małą tortownicę):

3 jaja
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

II biszkopt

3 jajka
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyż proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao

Masa I

300 ml zimnego mleka
masa ajerkoniak z torebki

Masa II

300 ml zimnego mleka
masa czekoladowa z torebki

Dodatkowo:
wiórki kokosowe
dowolne przybranie

Etapy przygotowania

Biszkopty:

Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 min. Tak samo następny biszkopt tylko z dodatkiem kakao.

Masy:

W dwóch naczyniach robimy masy – ajerkoniak i czekoladową –  według przepisu na opakowaniu tzn zawartość torebki wsypujemy do zimnego mleka i ubijamy mikserem, aż masa będzie sztywna. (W zależności od rodzaju masy). Każdy biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą z cytryną (jak tort dla dorosłych możemy dodać alkohol) i przekładamy masą – na przemian – raz masa ajerkoniak, krążek biszkoptu, masa czekoladowa itd.  Tort smarujemy masą ze wszystkich stron i obsypujemy wiórkami kokosowymi –  chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy. Taki tort możemy zrobić w ostatniej chwili bez wcześniejszych przygotowań. Oczywiście masy mogą być dowolne, dostępne w sklepach różnych firm.

file1263238386



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz