Sos jogurtowo-cebulowy

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kremowy sos z chrupiącą cebulą, bardzo mi smakuje do pieczonych ziemniaków…

Składniki:

  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula cukrowa biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1/4 winnego jabłka
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, dokładnie osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, posiekane jabłko, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, odstawić na ok. 30 min. aby się „przegryzł”. Podawać posypany szczypiorem. Idealny do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs i warzyw…

file1282419794



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz