Przekąska z jajem

5 maja 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

sałatka śledziowa na wafelku

składniki:

  • wafle ryżowe extra cienkie Good Food – 8 sztuk
  • śledź marynowany – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1/2 strąka
  • jabłko – 1/2 sztuki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 1 mała łyżeczka
  • koperek – kilka gałązek
  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
  • jajka na twardo – 4 sztuki
  • sałata
  • sposób przygotowania: 1 podwójny filet śledziowy z zalewy octowej obrałam ze skóry, osączyłam na ręczniku papierowym i pokroiłam w kostkę. Dodałam pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Także z kostkę pokroiłam cebulę i jabłko z czerwoną skórką, wymieszałam je z sokiem z cytryny a po chwili dodałam do sałatki.. Dosypałam ok. 3 łyżek posiekanej zieleniny i jogurt. Doprawiłam pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Ugotowane i wystudzone jajka obrałam ze skorupek. Specjalnym nożykiem o ostrzu w kształcie litery V nacięłam każde dookoła i rozdzieliłam na połówki. Na wafle nałożyłam sałatkę i po połówce jajka. Każde jajo oprószyłam papryką a całość ozdobiłam listkami natki. Podałam na liściach sałaty.

    file1304586428



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz