Nadziewany kurczak

22 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 jako
  • natka pietruszki
  • wegeta
  • pieprz
  • 1/2bułeczki namoczonej w mleku
  • pieczarki
  • majeranek
  • papryka ostra

Z kurczaka zdejmujemy skórę z jak najwięcej mięsem. Odcinamy udka i skrzydełka (możemy zużyć do innych potraw).
Korpus z resztkami mięsa gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości. Obieramy mięso  z kości, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę w mleku i mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajko surowe i przyprawy oraz dużą ilość
Wcześniej zdjętą skórę z mięsem nacieramy przyprawami i zszywamy (szyję, miejsca po udkach i skrzydełkach). Nadziewamy farszem i zszywamy. Posypujemy dowolnymi przyprawami po wierzchu (np. majeranek, pieprz, papryka) i pieczemy około 1 godziny.
Jak trochę wystygnie wkładamy do torebki foliowej i zawiązujemy. Ja żeby było bardziej ścisłe obandażowałam elastycznym bandażem i włożyłam do lodówki
natki pietruszki drobno pokrojonej. Wyrabiamy, możemy też dodać usmażone wcześniej pieczarki. na noc. Na drugi dzień odwijamy i wtedy nadaje się do pokrojenia na półmisek.

file1290454035



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz