Moskole

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka

½ łyżki soli

Wykonanie:

Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.

Pieczemy na skraju gorącej blachy.

Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą

file1256730376



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz