Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10 dkg ugotowanego al dente makaronu

15 dkg grzybów

5 dkg pokrojonej w słupki marchewki

5 dkg pokrojonej w słupki pietruszki

5 dkg pokrojonego w słupki korzenia selera

5 dkg pokrojonej w kostkę cebuli

½ łyżeczki suszonego koperku

¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 suszony liść Kafiru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

150 ml jogurtu naturalnego

50 ml śmietany 12%

3 łyżki oleju ryżowego

Wykonanie:

Grzyby myjemy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut (wywar zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko przez 5 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, koperek, paprykę, liść Kafiru, sól i pieprz. Wlewamy 1 szklankę wywaru z grzybów. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Mąkę mieszamy z jogurtem, śmietaną i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Wlewamy mieszankę do grzybów i doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego!

file1256730293



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz