Kurczak po chińsku w sosie słodko-kwaśnym

22 grudnia 2010, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 kwaszony ogórek
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 3 grzyby mun
  • 1 łyżeczka oliwy sezamowej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 5 łyżeczek ketchupu
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki

Piersi z kurczaka płuczemy i ściągamy skórę. Grzyby moczymy w wodzie, aż zwiększą swoją objętość. Papryki, ogórek oraz ananasa, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka zalewając wodą. Całość dusimy na małym ogniu, dodając kolejno sól, pieprz, ketchup, cukier, imbir i sok z cytryny. Dokłanie wszystko mieszamy.
Namoczone grzyby kroimy w cienkie paski, podsmażamy na oliwie i dodajemy do sosu. Piersi także kroimy w paseczki i podpiekamy na kilku kroplach rozgrzanej oliwy. Po obsmażeniu kawałków kurczaka, przekładamy ją, do rondelka z sosem i jeszcze przez chwilę gotujemy, stale mieszając składniki. Kurczaka podajemy z ryżem lub z makaronem chińskim np.ryżowym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....