Kotlety cielęce w sosie śmitanowym

10 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    4 kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
    3 ząbki czosnku
    4 suszone borowiki
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
    przyprawy:
    sól
    pieprz
    mąka
    smalec do smażenia

      Kotlety lekko zbić, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem i odsztawić w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Później usunąć z kotletów czosnek, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć na jasny kolor, aby mąka się nie podpaliła. Przełożyć do garnaka, dodać 1 szklankę gorącej wody i wcześniej namoczone borowiki. Dusić na wolnym odniu pod przykryciem do miękkości. Gdy sos będzie odparowywał, należy dolewć wody. Gdy już mięso będzie miękkie wlać śmietankę i doprawić do smaku. Sos powinien być zawiesisty.

      Podajemy z ziemiakami i sałatą lub dowolną surówką.

      file1263135847



      Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

      Dodaj komentarz