Karczek grillowy

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

1 główka czosnku

150 ml oleju rzepakowego (!)

20 ml jabłkowego octu winnego

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

4 łyżki przyprawy do grilla

10 listków laurowych

10 kulek ziela angielskiego

2 suszone liście Kafiru

Wykonanie:

Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie wałkujemy wałkiem do mięsa. Mieszamy olej z przyprawą do grilla, pieprzem i octem winnym. Ząbki czosnku kroimy na plasterki (wzdłuż). Na dnie naczynia układamy 5 liści laurowych, 1 liść Kafiru, 5 kulek ziela oraz 1/3 czosnku. Wylewamy na to 5 łyżek marynaty i układamy rozwałkowany karczek. Na karczku układamy 1/3 czosnku i polewamy marynatą. Kładziemy 3 – cią warstwę mięsa. Na niej układamy resztę czosnku oraz pozostałe przyprawy. Zalewamy resztą marynaty. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Grillujemy obracając tylko raz! Dzięki temu karczek pozostanie soczysty.

Smacznego!

file1256827216



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz