Kalarepka duszona z koperkiem

26 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

kalarepa

słodko-chrupiąca jarzynka, wspaniały dodatek do obiadu…

Składniki:

1 duża kalarepa
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
ew. 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Etapy przygotowania:

Kalarepkę umyć, odciąć liście – te młode, ładniejsze zachować – kalarepkę cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć, posiekać. W rondelku roztopić masło, wrzucić kalarepkę, obtoczyć w maśle, dodać sól i cukier, podlać kilkoma łyżkami wody, ew. na wierzchu ułożyć liście, dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjmujemy liście a do kalarepki dodajemy mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody i dusimy jeszcze 2-3 min.. Na koniec dodajemy połowę koperku, mieszamy. Podajemy posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi.

Przepis dodany przez: Pyza



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz