Różne sposoby na młodą kapustę

2 czerwca 2015, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

mloda kapustka

Młoda kapusta jest zielona, słodka, lekko kleista, lekko słona i tak świeża i orzeźwiająca wręcz w zapachu, że czasami ma się wrażenie bryzy lub mgiełki wody. Ale musi być właśnie taka świeża.

To niemal zupełnie inne warzywo niż kapusta „dorosła” – przygotowuje się ją znacznie krócej, jest delikatniejsza i wielkość ma znacznie bardziej poręczną. I nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłam młodą kapustkę – wyszła pyszna. Jedynym jej minusem jest to, że sezon na młoda kapustę trwa zaledwie kilka tygodni i trzeba czekać na ten rarytas do następnego roku. A ile jest możliwości jej serwowania – postanowiłam sprawdzić.

Młoda kapusta duszona


Składniki: 2 główki młodej kapusty, 15 dag szynki albo wędzonego boczku, 3 młode cebulki, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki mąki, pęczek koperku, 1/2 cytryny, łyżka kminku.

Młoda kapusta z koperkiem


Składniki:  1 główka młodej kapusty, 1 pęczek koperku, 100 g gęstej, kwaśnej śmietany, sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, garść majeranku, sól, pieprz.

Bigos z młodej kapusty


Składniki: 1 kapusta młoda, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 1 pęczek młodej marchewki, 1 kostka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka kminku, 1 szczypta soli i pieprzu, 15 dag wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1/2 pęczka koperku, 1 kg młodych ziemniaków.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka kminku (dla tych co lubią), 2 cebule, olej, 1 łyżka mąki (z lekkim czubkiem), sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie: Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę – mieszając. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny.

Młoda kapusta pomidorowa

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 cebule, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól , pieprz, vegeta, ew. cukier do smaku, oliwa lub smalec, 1 łyżeczka mąki, posiekany koperek.
Przygotowanie: Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek – wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu – i podawać.

Młoda kapusta z marchewką

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 3 łyżeczki brązowego cukru, spora szczypta świeżo mielonego pieprzu, 3-4 młode marchewki, 2 łyżki masła + płaska łyżka mąki, pęczek koperku.

Przygotowanie: Poszatkować kapustę, dodać masło, sól, cukier, pieprz i zalać ok. 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min. Pokroić marchewkę w cieniutkie plasterki, dodać do kapusty, zamieszać i dusić dalsze 30 min. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać na patelnię sos z duszenia kapusty i dokładnie wymieszać. Przelać całość do kapusty, zamieszać, dosypać posiekany koperek i dusić ostatnie 5 min.

Młoda kapusta z wieprzowiną

Składniki: 400 g karkówki wieprzowej, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli, 1/4 l bulionu mięsnego, 2 cebule, 400 g ziemniaków, 1 kg młodej kapusty, 2 łyżki masła, czarny pieprz.
Przygotowanie: Pokrojone w 3 cm kostkę mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Posolić, zalać bulionem i dusić 60 min. 2 Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, a obraną cebulę w krążki. Po 30 min. duszenia ziemniaki wraz z cebulą rozłożyć na mięsie, posolić i przyprawić pieprzem. Liście kapusty, opłukać, pokroić w szersze paski i sparzyć wrzątkiem. Po 60 min. na ziemniakach z cebulą rozłożyć pokrojone liście kapusty. Wszystkie składniki lekko posolić i przyprawić pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem potrawę wymieszać z masłem i doprawić do smaku pieprzem.

Młoda kapusta z boczkiem

Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty (umyta, zdjęte zewnętrzne liście, poszatkowana), ok. 100 g wędzonego boczku, 1 średnia cebula, suszony majeranek, sół, pieprz, ok. 100-130 g śmietany (18%), łyżka mąki, posiekany koperek (ok. 1/2 pęczka lub wg uznania).
Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej (chyba, że boczek dość chudy – wtedy wcześniej trzeba rozgrzać odrobinę oliwy), głębokiej patelni/rondlu. Gdy boczek jest chrupki, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20-maks. 30 min. (kapusta powinna pozostać lekko chrupka). Pod koniec dodawania dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperkiem. Chwilę jeszcze całość pogotować, sprawdzić doprawienie (sól/pieprz). Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami.

Młoda kapusta z czosnkiem

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2–3 ząbki młodego czosnku, 3–5 łyżek masła.

Przygotowanie: Główkę młodej małej kapusty przekroić na pół, w garnku zagotować osoloną wodę,  do wrzątku wrzucić dwie połówki kapusty na około 2-4 min.  Po upływie tego czasu wyciągnąć kapustę z wody, odsączyć i poszatkować grubo. Na patelni rozgrzać masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki ząbki młodego czosnku, po około 2 min. wrzucić poszatkowaną kapustę i dusić ok. 5 min. ciągle mieszając, przyprawić do smaku.


Gołąbki z młodej kapusty

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 szklanka ryżu, 2 piersi kurczaka, 1 litr bulionu drobiowego z kostki, 3 młode marchewki, 1/2 szklanki startego sera żółtego (np. gouda), puszka pomidorów (45 dag), gałka muszkatołowa, łyżka masła, sól i pieprz.

Kasza, kapusta i wieprzowina

Składniki: 800 g mięsa mielonego, 600 ml bulionu warzywnego, 1 kapusta młoda, marchew, seler naciowy, czosnek, 300 g pomidorów pelati, 200 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 4 jajka, koperek, natka pietruszki, sól, pierz czarny.

Łazanki z młodą kapustą

Składniki: 1/2 główki kapusty, makaron łazanki, 30 g mięsa lub kiełbasy (podwawelska, toruńska), 10 dag boczku, 1 średnia cebulka, sól i pieprz do smaku, ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy (4 listki), 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do garnka z posoloną wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron, a na oleju przysmażyć mięso/kiełbasę i boczek pokrojone na drobną kosteczkę. Jak mięso będzie już lekko przypieczone dodać cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Smażyć razem aż się zeszkli. Do ugotowanej kapusty wrzucić makaron, a następnie wlać z patelni mięso wraz z tłuszczem. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (pieprzu polecam dać więcej bo świetnie podkreśla smak).
 

Przeczytaj również:

  1. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
  2. Sałatki z buraków – dużo przepisów
  3. Jak zrobić pysznego tatara?
  4. Dekorowanie potraw
  5. Jak pięknie udekorować stół
  6. Jak układać sztućce
  7. Sposoby na ułożenie serwetek


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

11 komentarzy do Różne sposoby na młodą kapustę

  1. avatar Ewcia pisze:

    a ja dodaję cały pęczek młodej woszczyzny + pęczek koperku i ugotowane mięso z szynki – tylko w samej wodzie, albo podsmażone na świeżej słonince, potem doprawiam tylko solą i cukrem – jak najmniej – moje dzieci – lipcowe – mówią, że ich nie przyniósł bocian tylko zostały znalezione w kapuście – smacznego

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Iris - woda o smaku malinowym z zawartością 25 mg CBD
Zawiera naturalne kompozycje zapachowe i barwnik, jest słodzona stevią
Cena:
85 zł
Kolorowe trampki Spring Power
Sportowa propozycja od CzasNaButy.pl
Cena:
79,90 zł
Koenzym Q10 - eliksir młodości 20 ml
Doskonały środek pielęgnujący dla każdego rodzaju cery
Cena:
21 zł
Błoto  GUAM - koncentrat wyszczuplający i antycellulitowy
Do skutecznej i systematycznej walki z cellulitem i tkanką tłuszczową
Cena:
249 zł
Olej Kokosowy Nierafinowany 100g Extra Virgin
100% Naturalny Olej Kokosowy - Skleppanaceum.pl
Cena:
11,99 zł
Laura Conti Eco Soft Regenerujący naturalny balsam do ust
Naturalne olejki i ekstrakt z owoców dzikiej róży i żurawiny. O delikatnym różano-żórawinowym aromacie
Cena:
11,99 zł

TARGI z Urodaizdrowie.pl - Promocje i Rabaty!

Wyższa zawartość CBD (kannabidiol), CBC (kanabichromen) i CBG (kannabigerol). 10 g doustny aplikator dostarcza między 1400-1680 mg CBD. Każdy aplikator 10 gram doustny zawiera: 40 porcji Jak używać i przechowywać? Można zażywać doustnie lub dodawać do potraw. Zalecane dozy nie powinny być przekraczane, chyba że za zgodą lekarza. Ustalenie dawki jest niemożliwe bez konsultacji ze […]

  Gorący okres studniówkowy czas zacząć! Jeśli nadal szukasz idealnej sukienki, to sklep SU Online, ma dla Ciebie całą paletę niepowtarzalnych kreacji na tą jedyną noc w życiu! Śpiesz się i skorzystaj z mega rabatów! Produkt dostępny na www.su-online.pl w promocyjnej cenie 149 zł. Polub nas na Facebooku       zobacz również:   Wszystkie stoiska […]

Regenerujący naturalny balsam do ust. Daje ustom to, czego tak naprawdę potrzebują: kuszącą urodę, niepodważalną kondycję i zachwycający połysk. Zapobiega pierzchnięciu warg, a także przyspiesza regenerację przesuszonego naskórka. Zawiera kompleks ekstraktów i olejków roślinnych, dzięki którym naskórek utrzymuje stałą wilgotność, staje się gładki jak jedwab, jędrny i elastyczny. Na bazie olejku ze słodkich migdałów  z […]

Produkty Curattio to precyzyjnie skomponowane pod okiem profesjonalnych dietetyków receptury wieloskładnikowych surowych soków z warzyw, ziół i owoców. Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia wydobywa się z roślin to co najzdrowsze, przekazując je w stanie nie zmienionym klientom prosto do drzwi. Soki są w 100% naturalne, zawsze świeżo wyciskane, bez sztucznych barwników, substancji konserwujących, niepoddane żadnym procesom chemicznym […]

– Witamina K2 MK-7 Suplement diety w formie tabletek – W itamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości – Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi – Kraj pochodzenia: Polska   Do kupienia w sklepie Zielonysmak.pl   Polub nas na Facebooku   zobacz również:   Wszystkie stoiska targowe z promocjami! Wszystkie promocje z działu URODA […]

Wisiorek srebrny z pięknym bursztynem kurpiowskim – UNIKAT! Srebro próba: 925 Waga wisiorka: 13 g Wielkość wisiorka: długość całkowita 6 cm ( z zawieszką)/ szerokość do 3 cm Kamienie: naturalny bursztyn w zielonej tonacji Zachęcam do zakupienia łańcuszka , który pomożemy dopasować pod względem długości i stylu wisiorka. W naszym Sklepie – AnKa Biżuteria – […]

FORUM - bieżące dyskusje

blogi
Ja ostatnio trafiłam na tego bloga jak szukałam sklepów z kawą. Lubię testować...
dodatkowy zarobek
Możesz zapisać się tutaj na NL To nowe miejsce w siedzi ale...
Jak rozkręcić swoją stronę internet…
Zaczełabym od dobrej strony www. Najlepiej na WordPress.jeśli masz na zwykłym html to się...
O czym ostatnio zapomniałaś?
A ja zapominam ciągle jeść systematycznie. To znaczy w pracy ciągle miałam z...
facebook
[corner-ad id=1]