URODA I ZDROWIE

Sałatki z selerem konserwowym – różne przepisy

8 stycznia 2021, dodał: Ania

Seler jest znany do dawien dawna i już w starożytnym Egipcie był doceniany za wiele walorów odżywczych. Korzystano z niego w problemach reumatycznych, altretyzmie , neuralgiach. Zwalczano nim wysokie ciśnienie i próbowano zaostrzyć apetyt, czy wzmocnić układ odpornościowy. Teraz coraz chętniej po seler korzeniowy bądź naciowy sięgają osoby dbające o zdrowie i smukłą sylwetkę.

sałatka z selerem0

Seler korzeniowy i jego dobroczynne właściwości

Bulwa selera jest bogata w wapń, sód, żelazo i magnez. Oprócz nich zawiera także witaminy z grupy B, witaminy PP, C, A  oraz E. Ciekawostką jest że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.

Specyficzny zapach selera to sprawka olejków eterycznych, które nie tylko pięknie pachną, ale także usprawniają trawienie. Seler zawiera także psoralen o działaniu przeciwnowotworowym.

Do wykonania pysznych sałatek możecie wybrać już przygotowany w zalewie seler konserwowy, który po odsączeniu można dodać do poprawy. Zapraszam na kilka inspiracji z wykorzystaniem selera konserwowego.

 

Sałatka curry z sałatą rzymską

sałatka z selerem

Składniki

*sałata rzymska

*1sztuka mango lub duża gruszka

*zielony ogórek

*słoiczek odsączonego selera konserwowego

*kukurydza

*3 łyżki śmietany  gęstej

*2-3 łyżki majonezu

*curry

*pieprz, sól do smaku

 

Mango lub gruszkę obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Duży, zielony ogórek szklarniowy lub dwa mniejsze również obieramy i kroimy na kawałki zbliżone do owoców. Sałatę rzymską rwiemy w kawałki. Majonez, śmietanę, curry oraz przyprawy mieszamy ze sobą tworząc sos. W misce mieszamy owoce i warzywa wraz z selerem i dodajemy sos. Na koniec dodajemy kukurydzę i sałatę i delikatnie jeszcze raz mieszamy.

 

Sałatka z kukurydzą i szynką

sałatka z selerem i szynką

Składniki

*1 słoik selera konserwowego

*1 puszka kukurydzy

*kilka ogórków konserwowych

*4-5 niewielkich jajek ugotowanych na twardo

*25 dag szynki

*majonez

*sól, pieprz

 

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odlewamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy i dodajemy majonez. Warto sałatkę schłodzić przez pół godziny przed podaniem, aby smaki się ze sobą połączyły.

 

Sałatka z brzoskwiniami

 

Składniki

*1 słoik selera konserwowego

*1 puszka brzoskwiń

*5 sztuk jajek ugotowanych na twardo

*1 puszka kukurydzy

*majonez

*pieprz, sól

 

Seler , kukurydzę i brzoskwinie odsączamy. Brzoskwinie kroimy w drobne paseczki. Obrane jajka kroimy drobno w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez i przyprawy do smaku.

 

Sałatka z porem i ananasem

 

Składniki

*2 słoiczki selera konserwowego

*1 sztuka ananasa w puszcze

*1 por

*5 jajek ugotowanych na twardo

*majonez

*sól, pieprz

 

Seler odlewamy, odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa odsączamy i kroimy w małe cząstki. Por po sparzeniu kroimy w półtalarki. Z jajek wyciągamy żółtka . Białko kroimy w kostkę. Żółtko ucieramy z majonezem na gładką masę. Następnie dodajemy go do reszty składników i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Sałatka z ryżem i kurczakiem

 

Składniki

*2 słoiczki selera konserwowego

*4 średnie filety z kurczaka

*1 puszka kukurydzy

*1 papryka (żółta bądź czerwona)

*kilka plastrów ananasa z zalewy

*2 cebulki dymki

*10-15 deko startego żółtego sera (najlepiej ostrego)

*1 torebka ryżu

*sól

*pieprz

*około 1/2 łyżeczki kurkumy

*1 przyprawa do kurczaka

*mąka

*olej

 

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Następnie obtaczamy mięso w mące i smażymy na złoty kolor. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby nie był zbyt miękki. Pozostawiamy do wystygnięcia. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa i paprykę kroimy w niedużą kostkę, zaś cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy starty ser i ryż. Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu, dodajemy majonez, sól, pieprz oraz kurkumę. Sałatkę przed podaniem koniecznie wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

 

Sałatka makaronowa z szynką i kukurydzą

sałatka z makaronem i szynką

Składniki:

*3 łyżki selera konserwowego odsączonego

*1/2 szklanki kukurydzy

*1o dag szybki prasowanej/konserwowej

*1o deko ugotowanego makaronu drobnego bądź nitki

*1 średnia cebulka szalotka

*1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

*sól, pieprz

 

Szynkę kroimy w kostkę. Szalotkę siekamy drobno. Do miski dodajemy makaron, szynkę, cebulę oraz pozostałe składniki. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek. Możemy udekorować świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

 

zobacz również:

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

Brokuły – pomysłowe przepisy na sałatki z brokułami

Najlepsze sałatki z tortellini – różne przepisy!

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sałatki z selerem konserwowym – różne przepisy

  1. avatar kasia12 pisze:

    Uwielbiam seler prawie w każdej postaci

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nowości marki essence
> bezzapachu napisał/a: > Czy w ofercie essence jest jakis dobry rozświetlacz? Mam już kilka...
PILNIKI do paznokci
Ja sobie kupiłam na notino pilniczek Bohemia Glass Manicure Stick.Końcówka Jest dobrze wyprofilowana...
Stylowe meble drewniane
Ja uwielbiam stylowe meble. Są zawsze w modzie i nie nudzą się szybko.
Obuwie
Można spróbowac z butami z sieciówek. Jak szybko się zniszczą to zawsze w...