Lubicie brokuły? To mamy dla Was ciekawe pomysły na sałatki z brokułami. Może macie swoje sprawdzone i ciekawe pomysły? Piszcie śmiało w komentarzach, im więcej tym lepiej. Brokuł zawiera duże ilości witaminy C i to nawet po ugotowaniu.
W 100 g znajduje się aż 90 mg tej witaminy, natomiast w w pomarańczy znajdziemy jej już tylko 50 mg. Ponadto duże ilości wapnia, które wzmacnia kości i zęby, żelaza i potasu, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Brokuły zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne. Mogą być przez to stosowany w wielu dietach odchudzających.Najlepiej przygotowywać je na parze przez 3-4 minuty lub dłużej, a potem serwować je razem z innymi warzywami kapustnymi podawanymi na surowo, takimi jak kapusta lub rzodkiewki.
Z fetą
Co kupić?
majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
brokuł 1 sztuka
ser feta 200 g
sól
pieprz
papryka
cukier 1 łyżka
Przygotowanie:
Na początku wymieszaj majonez z jogurtem, a potem dodaj przeciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i papryką. Teraz brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie z cukrem przez 3-5 minuty. Ser feta należy pokroić i wymieszać z brokułami oraz sosem. Sałatka najlepiej smakuje z pieczywem.
Z selerem
Co kupić?
1 słoik marynowanego startego selera
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 róża brokułów
1 łyżka łuskanych pestek słonecznika
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Przygotowanie:
Selera odsącz i odłóż na półmisek. Paprykę pokrój w kostkę, a brokuła pokrój na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Teraz ułóż paprykę oraz brokuły na selerze, a następnie polej wszystko majonezem i posyp pestkami słonecznika.
Z makaronem i salami
Co kupić?
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/8 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
1 łyżeczka soli
170 g makaronu (np. świderki)
20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
200 g (2 szklanki) różyczek brokułów
100 g salami pokrojonego w plasterki lub paski
10 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
55 g (1/2 szklanki) startego sera mozzarella
Przygotowanie:
Makaron gotujemy jak zawsze. Następnie mieszamy w dużej misce ocet, czosnek, bazylię sól oraz pieprz. Całość mieszamy jeszcze z ciepłym makaronem. Teraz dodaj jeszcze parmezan i ponownie wymieszaj. Sałatkę przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dodaj jeszcze ugotowane brokuły, salami oraz pomidory i wymieszaj. Podawaj posypane serem mozzarella.
Z tuńczykiem
Co kupić?
400 g kolorowego makaronu świderki
2 czerwone papryki, pokrojone w drobną kostkę
350-400 g brokułów, podzielonych na różyczki
2 puszki (po 175 g) tuńczyka w wodzie
3 łyżki kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy jak zwykle, ale na ostatnie 4 minuty gotowania dorzucamy brokuły. Potem wystarczy odcedzić. Weź dużą miskę i wymieszaj paprykę, tuńczyk, kapary, makaron oraz brokuły. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj oliwę, ocet, sól oraz pieprz. Jeżeli lubisz to możesz jeszcze dodać majonez lub śmietanę. Teraz wymieszaj wszystko z sosem i podawaj na ciepło lub zimno.
Z pesto
Co kupić?
250 g tortellini z serem
1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
3/4 szklanki świeżych brokułów
1/3 szklanki marchewki startej na tarce
1/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki pesto z bazylii
1/4 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki octu
pęczek świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem odcedź i ostudź. Następnie wymieszaj je z papryką, brokułami, marchewką, oliwkami oraz octem. Osobno przygotuj sos mieszając majonez, pesto, mleko, parmezan, oliwa oraz ocet. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
Z orzeszkami piniowymi
Co kupić?
główka brokuła 1 szt.
Majonez 3 łyżki
cebula 1 szt.
pancetta 75 g
natka pietruszki 1 łyżka
orzechy pini 2 łyżki
płatki chili 1 łyżeczka
Papryka słodka 1 łyżeczka
czerwony ocet winny 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Boczek smaż 3-4 minuty na rozgrzanej patelni, tak aby przybrał złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojoną cebulę i smaż kolejne 4-6 minuty. Kiedy cebula zmięknie odstaw do wystudzenia. W dużej misce mieszamy różyczki brokuła, pancettę z cebulą, pietruszkę oraz chilli. Osobno przygotuj sos z majonezu oraz papryki i octu. Brokuły wyłóż w salaterce i podawaj polane sosem.