Brokuły – pomysłowe przepisy na sałatki z brokułami

20 czerwca 2022, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Lubicie brokuły? To mamy dla Was ciekawe pomysły na sałatki z brokułami. Może macie swoje sprawdzone i ciekawe pomysły? Piszcie śmiało w komentarzach, im więcej tym lepiej. Brokuł zawiera duże ilości witaminy C i to nawet po ugotowaniu.

brokuły

 

W 100 g znajduje się aż 90 mg tej witaminy, natomiast w w pomarańczy znajdziemy jej już tylko 50 mg. Ponadto duże ilości wapnia, które wzmacnia kości i zęby, żelaza i potasu, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Brokuły zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne. Mogą być przez to stosowany w wielu dietach odchudzających.Najlepiej przygotowywać je na parze przez 3-4 minuty lub dłużej, a potem serwować je razem z innymi warzywami kapustnymi podawanymi na surowo, takimi jak kapusta lub rzodkiewki.

 

Z fetą

Co kupić?

  • majonez 3 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • brokuł 1 sztuka
  • ser feta 200 g
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • cukier 1 łyżka

Przygotowanie:

Na początku wymieszaj majonez z jogurtem, a potem dodaj przeciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i papryką. Teraz brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie z cukrem przez 3-5 minuty. Ser feta należy pokroić i wymieszać z brokułami oraz sosem.  Sałatka najlepiej smakuje z pieczywem.

brokułyZ selerem

Co kupić?

  • 1 słoik marynowanego startego selera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 róża brokułów
  • 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól

Przygotowanie:

Selera odsącz i odłóż na półmisek. Paprykę pokrój w kostkę, a brokuła pokrój na różyczki i ugotuj  w osolonej wodzie. Teraz ułóż paprykę oraz brokuły na selerze, a następnie polej wszystko majonezem i posyp pestkami słonecznika.

Z makaronem i salami

Co kupić?

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
  • 1 łyżeczka soli
  • 170 g makaronu (np. świderki)
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • 200 g (2 szklanki) różyczek brokułów
  • 100 g salami pokrojonego w plasterki lub paski
  • 10 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 55 g (1/2 szklanki) startego sera mozzarella

Przygotowanie:

Makaron gotujemy jak zawsze. Następnie mieszamy w dużej misce ocet, czosnek, bazylię sól oraz pieprz. Całość mieszamy jeszcze z ciepłym makaronem. Teraz dodaj jeszcze parmezan i ponownie wymieszaj. Sałatkę przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dodaj jeszcze ugotowane brokuły, salami oraz pomidory i wymieszaj. Podawaj posypane serem mozzarella.

brokuły

Z tuńczykiem

Co kupić?

  • 400 g kolorowego makaronu świderki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w drobną kostkę
  • 350-400 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka w wodzie
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy jak zwykle, ale na ostatnie 4 minuty gotowania dorzucamy brokuły.  Potem wystarczy odcedzić. Weź dużą miskę i wymieszaj paprykę, tuńczyk, kapary, makaron oraz brokuły. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj oliwę, ocet, sól oraz pieprz. Jeżeli lubisz to możesz jeszcze dodać majonez lub śmietanę.  Teraz wymieszaj wszystko z sosem i podawaj na ciepło lub zimno.

brokuły

Z pesto

Co kupić?

  • 250 g tortellini z serem
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 3/4 szklanki świeżych brokułów
  • 1/3 szklanki marchewki startej na tarce
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki pesto z bazylii
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki octu
  • pęczek świeżego szpinaku

Przygotowanie:

Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem odcedź i ostudź.  Następnie wymieszaj je z papryką, brokułami, marchewką, oliwkami oraz octem. Osobno przygotuj sos mieszając majonez, pesto, mleko, parmezan, oliwa oraz ocet.  Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.

brokuły

Z orzeszkami piniowymi

Co kupić?

  • główka brokuła 1 szt.
  • Majonez 3 łyżki
  • cebula 1 szt.
  • pancetta 75 g
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • orzechy pini 2 łyżki
  • płatki chili 1 łyżeczka
  • Papryka słodka  1 łyżeczka
  • czerwony ocet winny 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Boczek smaż 3-4 minuty na rozgrzanej patelni, tak aby przybrał złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojoną cebulę i smaż kolejne 4-6 minuty.  Kiedy cebula zmięknie odstaw do wystudzenia. W dużej misce mieszamy różyczki brokuła, pancettę z cebulą, pietruszkę oraz chilli. Osobno przygotuj sos z majonezu oraz papryki i octu.  Brokuły wyłóż w salaterce i podawaj polane sosem.

brokuł

 

zobacz również:

Brokuły chronią serce i stawy

Pyszne brokuły w sosie serowym

Brokuły w sosie cytrynowym

Aby brokuły zachowały piękny kolor



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz