Brokuły w sosie cytrynowym

3 sierpnia 2012,
dodał: Finao
Artykuł zewnętrzny

składniki:

40 gram masła
40 gram mąki
500 ml wywaru warzywnego
100 ml śmietany 30 %
sól, pieprz
– sok z cytryny
600 gram brokułów
plasterki cytryny

w rondelku rozgrzać masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać zimny wywar, gotować na małym ogniu około 15 minut, dolać śmietanę, sos doprawić do smaku, zestawić z ognia, dodać sok z cytryny do smaku. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na parze (około 5 minut) w razie potrzeby dłużej. Brokuły odcedzić, rozłożyć na talerze, udekorować cytryną, polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....