Jajecznica z kurkami

24 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

jajecznica z kurkami

Składniki:

  • 30 dkg kurek
  • 1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 8 jajek
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2-4 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie. Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.

Przepis dodany przez: Pyza



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz