Zupa ziemniaczano – porowa
składniki:
szyja indycza
50 dag ziemniaków
1 por
1 cebula
15 dag boczku wędzonego
1-2 łyżki oleju
½ szklanki śmietany
3-4 łyżki startego żółtego sera
sól
kostka rosołowa
pieprz do smaku
kawałeczek papryczki chili
ok.1/5 litry wody
Szyję indyczą zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W tym czasie opłukany por kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dajemy posiekaną cebulę, pokrojony w drobne paski boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy sól, pieprz, wegetę do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut. Szyję wyjmujemy z zupy. Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili lub w papryką w proszku.