Zupa ziemniaczano – porowa

5 października 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

szyja indycza
50 dag ziemniaków
1 por
1 cebula
15 dag boczku wędzonego
1-2 łyżki oleju
½ szklanki śmietany
3-4 łyżki startego żółtego sera
sól
kostka rosołowa
pieprz do smaku
kawałeczek papryczki chili
ok.1/5 litry wody

Szyję indyczą zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W tym czasie  opłukany por   kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dajemy posiekaną cebulę, pokrojony w drobne paski boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy sól, pieprz,  wegetę do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut.  Szyję wyjmujemy z zupy. Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili lub w papryką w proszku.

file1286274744



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...