Zupa o smaku pizzy
Składniki na 8 porcji zupy:
– 3 opakowania pomidorów (całych) z puszki
– 500 ml rosołu drobiowego
– 100 g serka topionego ziołowego
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
– 2 łyżki masła śmietankowego
– 1 średni por (biała część)
– 2 żółte papryki
– 1 czerwona papryka
– 200 g pieczarek konserwowych
– sól i pieprz
– bazylia i oregano w proszku
Wykonanie:
1. Przelej pomidory z puszki do garnka i zmiksuj je na gładką, jednolitą masę blenderem. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając.
2. Przekrój pora na pół i pokrój na cienkie krążki. Podsmaż na maśle, żeby uzyskały piękny aromat.
3. Paprykę oczyść i pokrój na małe słupki. Wrzuć do masy pomidorowej.
4. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do zupy.
5. Serek topiony i śmietanę rozpuść w 500 ml gorącego rosołu. Wlej do zupy.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
7. Podawaj gorące. Zupa wspaniale wzmacnia i rozgrzewa. Idealna na jesień i zimę.