Zupa o smaku pizzy

10 listopada 2017, dodał: Blueberry
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 8 porcji zupy:

– 3 opakowania pomidorów (całych) z puszki

– 500 ml rosołu drobiowego

– 100 g serka topionego ziołowego

– 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

– 2 łyżki masła śmietankowego

– 1 średni por (biała część)

– 2 żółte papryki

– 1 czerwona papryka

– 200 g pieczarek konserwowych

– sól i pieprz

– bazylia i oregano w proszku

Wykonanie:

1. Przelej pomidory z puszki do garnka i zmiksuj je na gładką, jednolitą masę blenderem. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając.

2. Przekrój pora na pół i pokrój na cienkie krążki. Podsmaż na maśle, żeby uzyskały piękny aromat.

3. Paprykę oczyść i pokrój na małe słupki. Wrzuć do masy pomidorowej.

4. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do zupy.

5. Serek topiony i śmietanę rozpuść w 500 ml gorącego rosołu. Wlej do zupy.

6. Dopraw zupę solą i pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

7. Podawaj gorące. Zupa wspaniale wzmacnia i rozgrzewa. Idealna na jesień i zimę.

file1479903127