Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Muszę to napisać (choć może zabrzmi to nieskromnie:) – to najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam!
Sama w sobie zupa dyniowa jest bardzo pyszna, a jeśli do tego dodamy mleczko kokosowe, imbir, curry i krewetki to mamy prawdziwą eksplozję smaku.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami
2 szklanki puree z dyni
2 szklanki rosołu
250 ml mleczka kokosowego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
przyprawy: curry, imbir, chilli, sól, pieprz
oliwa lub olej
dodatkowo
krewetki, najlepiej tygrysie, w ilości 3-4 sztuki na osobę, bądź też koktajlowe (tych potrzeba dużo więcej, ok. jednej garść na osobę)
płatki kokosowe (naprawdę warto, podkręcają smak zupy!)
Cebulę, 2 ząbki czosnku i paprykę chilli drobno posiekać i podsmażyć na oliwie lub oleju.
W garnku podgrzać rosół, dodać purre z dyni i chwilę razem gotować. Następnie dodać podsmażoną cebulę, czosnek i chilii. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i curry i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe i pogrzać zupę.
Krewetki wymieszać z chilli, solą i posiekanym ząbkiem czosnku i podsmażyć przez kilka minut na oliwie lub oleju.
Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Zupę podawać z porcją krewetek, posypaną płatkami kokosowymi.