Najlepszym sposobem na szybkie zaspokojenie ochoty na słodycze jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Polecamy szybkie przepisy na desery na zimno. Można przygotować je w pucharkach, szklankach, mini słoiczkach, miseczkach czy kubeczkach. Są szybkie, łatwe do przygotowania i prezentują się niezwykle elegancko.
Praliny z owocami w pucharku
Składniki:
Praliny
– 200 ml syropu glukozowego
– 100 g cukru pudru
– ½ szklanki posiekanych migdałów
Owoce
– 400 g borówek
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżki słodkiego wina
– ½ szklanki pokrojonych moreli
Inne
– 300 g mascarpone
– 100 ml kremowej śmietanki
– ¼ szklanki brązowego cukru
– 1 biszkopt
Przygotowanie:
Wlać glukozę i cukier do garnka, powoli podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, doprowadzając do wrzenia i gotować przez 5 lub 6 min., aż uzyska złoty kolor. Zdjąć z ognia, dodać migdały i wylać na płaską blachę. Poczekać, aż ostygnie, zanim połamie się na kawałki. Do małego garnka włożyć jagody, cukier i wino. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu i gotować przez 5 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić. W misce delikatnie wymieszać mascarpone, śmietankę i cukier. Pokroić biszkopt na kwadraty i umieść na dnie pucharków. Nałożyć odrobinę mascarpone, jagód, moreli i położyć na wierzchu kawałek praliny.
Krem karmelowy w pucharkach
Składniki:
– 1 szklanka cukru pudru
– ½ szklanki wody
– 1 ½ szklanki mleka
– ½ laski wanilii, usunąć nasiona
– 3 jajka
– ¼ szklanki cukru pudru
– do podania: bita śmietana
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Wsypać pierwszą miarkę cukru i wody do garnka o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu, aż zmieni się w piękny karmel (ok. 10 min.). Szybko wlać karmel do 4 kokilek. Odstawić na czas przygotowywania kremu. W garnku umieść mleko i nasiona wanilii, doprowadzić do wrzenia. Studzić przez 10 min. Jajka i ¼ szklanki cukru ubić na jasną i dobrze połączoną masę. Powoli dodawać mleko. Pozostawić na 15 min. Przelać przez sitko i do foremek. Do naczynia do pieczenia wlać wrzącą wodę, tak aby sięgała połowy wysokości kokilek. Wstawić do piekarnika na 25 min. Wyjąć, ostudzić. Przesunąć ostrym nożem po krawędzi kokilek, a następnie rozłożyć deser w pucharkach. Podawać z bitą śmietaną.
Mus czekoladowy ze śliwkami
Składniki:
– 1 łyżka masła
– 200 g gorzkiej czekolady
– 3 jajka, oddzielone
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 szklanka kremowej śmietany
– 2 łyżki rumu
– liście mięty do dekoracji
Śliwki
– 1 szklanka suszonych śliwek
– ½ szklanki czerwonego wina
– ¼ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło i czekoladę włożyć do miski ustawionej nad gotującą się wodą i delikatnie mieszać, aż masa będzie całkowicie gładka. Wyjąć i ostudzić przez 10 min. Umieść żółtka i brązowy cukier w misce i ubijać, aż masa będzie jasna i kremowa. Lekko ubić śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać czekoladę i rum, wymieszać na gładką masę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać z połową białek, a następnie z resztą, aż składniki dobrze się połączą. Mus rozlać do szklanek. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. Śliwki włożyć do małego garnka, zalać czerwonym winem i cukrem i gotować na wolnym ogniu, aż wino stanie się syropowe. Podawaj mus z dużą łyżką gotowanych śliwek i listkiem mięty.
Ricotta z gruszkami
Składniki:
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
– 300 g ricotty
– 2 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżka skórki cytrynowej
– 1 jajko
– 1 gruszka ze skórką, gotowana
– 2 łyżki płynnego miodu
– liście mięty, do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Lekko natłuść małe naczynie żaroodporne. Na małej patelni uprażyć nasiona kopru włoskiego (2 do 3 min.). Włożyć do moździerza i utrzeć na proszek. Włożyć do miski. Dodać ricottę, miód, skórkę i jajko i dobrze wymieszać. Wlać do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 min. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z gotowaną gruszką i miodem.
Deser czekoladowy
Składniki:
– 1 duży naturalny jogurt gęsty
– 5 łyżek nutelli ze śliwek
– cukier puder do smaku
– 1 żółtko
– 100 gorzkiej czekolady 70%
– 1 szklanka śmietany 30%
Przygotowanie:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Zmiksować jogurt z cukrem, nutellą, żółtkiem, nadal miksując dodać stopioną czekoladę i przelać do pucharków. Śmietanę ubić i udekorować deser.
zobacz również:
Keto desery – 5 top przepisów! |
Przepisy z mango – dania główne, desery i sałatki |
Szybkie desery w szklance – top 6 inspiracji! |
Desery w słoiku – 5 przepisów! |