Zapiekanki z mięsem to prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Można je przyrządzić w wersji z makaronem lub z ziemniakami, zwieńczone chrupiącym serem. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad z wykorzystaniem mięsa i warzyw. Podpowiadamy jak przygotować w piekarniku wyśmienite i proste dania na każdą okazję.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
– oliwa z oliwek lub olej z awokado
– 1-2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
– 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
– sól
– czarny pieprz
– ¼ łyżeczki papryki
– ½ bochenka chleba francuskiego, pokrojonego w kostkę na kawałki wielkości kęsa
– 6 pasków chrupiącego gotowanego boczku, posiekanego
– 2 zielone cebule, posiekane
– 1 łyżka posiekanych listków kolendry
– 1 szklanka szpinaku baby, grubo posiekanego
– 2 łyżki stopionego masła
– 1 ½ szklanki startego sera cheddar
– 2 jajka
– ¼ szklanki śmietany
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i lekko spryskać oliwą/olejem średniej wielkości naczynie do pieczenia. Na dużą patelnię wlać ok. 3-4 łyżki oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę, posolić i dodać pieprz oraz paprykę. Smażyć przez ok. 15 min., często mieszając, aż będą złocistobrązowe i miękkie. Łyżką wyłożyć na talerz, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę francuski chleb, posiekany boczek, zieloną cebulę, kolendrę i szpinak. Skropić roztopionym masłem i wymieszać. Dodać schłodzoną mieszankę ziemniaków i cebuli. Ubić jajka ze śmietaną, wlać tę mieszaninę do mieszanki ziemniaczano-chlebowej. Posypać 1 szklanką sera i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Przełożyć łyżką mieszankę do przygotowanego naczynia do zapiekania i lekko docisnąć. Posypać pozostałym serem, przykryć folią i pozostawić mieszaninę na około 20 min., aby wchłonęła smaki. Piec pod przykryciem przez ok. 20 min. Następnie zdjąć folię i piec kolejne 20 min., aż się zarumieni.
Zapiekanka ziemniaczana z mieloną wołowiną
Składniki:
– 500g mielonej wołowiny
– 1 cebula
– 1 łyżeczka czosnku
– 425 g kukurydzy w puszce
– 1 marchewka pokrojona w kostkę
– 1 pokrojona w plasterki cukinia
– 1 szklanka wody
– 2 kostki bulionu wołowego
– 425 g krojonych pomidorów z puszki
– 450 g mrożonego szpinaku
– 3 ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
– 1 szklanka startego sera
– 1/2 szklanki śmietany
Przygotowanie:
Usmażyć wołowinę, cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, kukurydzę, cukinię, wodę, kostki rosołowe i pomidory. Gotować przez 20 min., aż warzywa będą miękkie. Umieść szpinak na patelni i smażyć z odrobiną masła aż zwiędnie. Ziemniaki obrać i pokroić, odłożyć. Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać do niego połowę mieszanki wołowej. Umieść połowę szpinaku na wołowinie, a następnie rozłożyć pokrojone ziemniaki i połowę sera.
Powtórzyć warstwy, zakończyć śmietaną i serem na wierzchu. Piec w 180 st. C przez 45 min.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składniki:
– 1-1/2 szklanki makaronu penne
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– mięso z kurczaka, pokrojone na kawałki
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
– 1/2 szklanki posiekanej słodkiej czerwonej papryki
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonych płatków pietruszki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów, nieodsączonych
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
– 1/2 szklanki startego sera Romano
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzać olej na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka, cebulę, paprykę i przyprawy i smażyć, aż kurczak przestanie być różowy. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok. 1 min. W blenderze zmiksować pomidory z całą zawartością puszki, dodać do mieszanki z kurczakiem. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, ok. 10-15 min. Odcedzić makaron i wymieszać z mieszanką z kurczaka. Wlać połowę mieszanki do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Posypać połową serów. Powtórzyć warstwy. Przykryć i piec 30 min. Odkryć i piec jeszcze ok. 15-20 min.
Zapiekanka z wołowiną i zieloną fasolką
Składniki:
– 1 kg mielonej wołowiny
– 1/2 kg mrożonej zielonej fasoli, ugotowanej i odsączonej
– 1 puszka zupy pomidorowej
– 1/4 szklanki wody
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 2 szklanki puree ziemniaczanego
– smażona cebula suszona
– 1/2 szklanki sera cheddar, posiekanego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przyrumienić mieloną wołowinę na patelni na średnim ogniu (ok. 8 min.). Odsączyć nadmiar tłuszczu. W dużej misce wymieszać wołowinę, fasolę, zupę pomidorową, wodę, sól i pieprz. Przenieść mieszaninę do natłuszczonego naczynia do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj puree ziemniaczane i połowę smażonej cebuli. Dodać do naczynia do pieczenia na wierzchu mieszanki wołowiny i fasoli. Piec bez przykrycia przez 25 min. Wyjąć z piekarnika i posypać serem i pozostałą smażoną francuską cebulą. Piec przez kolejne 5-10 min., uważając, aby cebula się nie przypaliła.
Zapiekanka z makaronem, mięsem i zielonym groszkiem
Składniki:
– 1 łyżeczka masła
– 300 g makaronu kolanka, świderki lub innego, niezbyt grubego
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego, drobiowego lub mieszanego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka zielonego groszku (lub 200 g groszku z mrożonki)
– 150 g pieczarek
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 200 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić wodą)
– pół łyżeczki soli, do smaku: czarny pieprz, słodka papryka, oregano, czosnek niedźwiedzi, tabasco
– 15 dag startego, twardego, żółtego sera
Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na 200 st. C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć masło pokrojone w kostkę. Wysypać makaron, zalać go szklanką osolonej lekko wody lub bulionem. Mięso wymieszać z 1/4 łyżeczki soli, rozgniecionymi ząbkami czosnku, startą na drobnej tarce lub drobno pokrojoną cebulą i szczyptą czarnego pieprzu. Rozłożyć możliwie równomiernie na makaronie. Wsypać groszek. Ułożyć na nim plasterki pieczarek. Koncentrat wymieszać z jogurtem lub wodą i przyprawami. Mieszanką zalać składniki, wszystko posypać startym, żółtym serem. Piec 40 min. pod przykryciem. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
Składniki:
– ok. 1/2 kg kiełbasy
– 7 ziemniaków
– 150 g sera oscypek
– 100 g sera żółtego
– 1 por (tylko biała część)
– 1 szklanka śmietanki 30%
– 1 jajko
– 1 gałązka tymianku
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plastry. Pora pokroić w półtalarki. Pora przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy, aż zmięknie. Dodać kiełbasę, podsmażyć. W dużej misce wymieszać ze sobą śmietankę z jajkiem. Dodać ziemniaki, kiełbasę, por oraz cebulę. Doprawić listkami tymianku oraz solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser i dokładnie całość wymieszać. Ziemniaki z kiełbasą i cebulą przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min.
zobacz również:
Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań! |
Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad |
Schab na szybki obiad – 5 super przepisów! |