Zapiekanka z indykiem i warzywami
Zima to czas, kiedy potrzebujemy rozgrzać się ciepłym i sycącym posiłkiem. Świetnie w tej roli sprawdzają się domowe zapiekanki. Są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają za wiele pracy, bo robią się niemal same, podczas gdy my możemy usiąść z kubkiem gorącej herbaty i czekać na obiad. To potrawa, którą można przygotować w wielu wariantach. Wystarczy dla każdego, bo łatwo się nią dzielić. Zapiekankę, którą dzisiaj proponujemy, można przygotować w wersji tradycyjnej lub wege, pomijając tylko jeden składnik – mięso.
Składniki:
– 200 g mięsa z piersi indyka,
– 3 duże ziemniaki,
– 2 duże marchewki,
– 1/3 pora,
– 1/2 brokuła,
– 2 garście kukurydzy,
– 2 łyżki oleju,
– 5 suszonych pomidorów w oleju,
– 2 łyżeczki oleju z zalewy pomidorów,
– łyżeczka przyprawy curry,
– po pół łyżeczki majeranku, bazylii i suszonego czosnku,
– pieprz i sól,
– 60 g sera żółtego.
Przygotowanie:
Mięso pokroić na nieduże kawałki i obtoczyć w mieszance przypraw i ziół (curry, pieprz, majeranek, bazylia, czosnek). Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry. Należy pamiętać o tym, że marchewka piecze się dłużej niż ziemniaki, więc plastry powinny być cieńsze. Na dnie naczynia żaroodpornego lub żeliwnej brytfanny rozprowadzić dwie łyżki oleju. Ułożyć na niej warstwowo warzywa, zaczynając od ziemniaków. Na samej górze powinno znaleźć się mięso i suszone pomidory posiekane na drobno. Całość lekko posolić i skropić dwiema łyżeczkami oleju z zalewy pomidorów. Naczynie przykryć i zapiekać przez godzinę, maksymalnie do 1 godziny i 20 minut, w zależności od ustawionej temperatury. Należy sprawdzać miękkość ziemniaków. Pod koniec zapiekania zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty, odkryć zapiekankę, obsypać serem i wstawić ponownie do piekarnika aż do rozpuszczenia sera.
Jakimi daniami Wy rozgrzewacie się w ten zimowy czas?