Pasta z makreli do chleba

19 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

„Coś do chleba” to stały element większości list zakupowych, tymczasem można poświęcić chwilę czasu i samodzielnie przygotować pastę do pieczywa z twarożku i… makreli, tuńczyka, szprotek, łososia. Dzisiaj proponujemy właśnie makrelę. Bardzo aromatyczna, bogata w kwasy omega-3 i witaminę D, stanowiąca doskonałe źródło białka ryba poleca się na ten zimowy okres, kiedy brakuje słońca, ale apetyt dopisuje.

Składniki:

– 200 g twarogu mielonego,

– 90-100 g makreli z puszki,

– łyżeczka natki pietruszki,

– łyżeczka cebuli suszonej lub 1/2 małej cebuli świeżej,

– pieprz cytrynowy i pieprz czarny,

– szczypiorek.

 

Przygotowanie:

Twaróg należy zmielić na gładką masę lub kupić już zmielony. Musi to być prawdziwy, gęsty ser – twaróg. Makrelę rozdrobnić i połączyć widelcem z serem, przyprawami i cebulką. Ryba może być zwykła lub podwędzana. Doprawić, nie żałując pieprzu cytrynowego. Dodać natkę pietruszki suszoną lub świeżą. Podawać ze szczypiorkiem.

Czy też lubicie rybne pasty do smarowania pieczywa?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz