Ciasteczka z masłem orzechowym

19 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Popularne w USA masło orzechowe znalazło już fanów na całym świecie, także i u nas. Można zajadać je łyżeczką prosto ze słoika, smarować nim pieczywo albo wykorzystać do słodkich wypieków. Samo masło znajdziemy w wielu wariantach, a najlepsze są te, które w składzie mają jedynie orzechy i nic więcej. Jedni wolą z solą, inni bez dodatków, jedni lubią gładką masę, a inni z kawałkami mielonych orzeszków. W przepisie przedstawiamy ciasteczka à la Reese’s z masłem orzechowym bez dodatku oleju palmowego, o czystym, prostym składzie.

Składniki (12 szt.):

– 180 – 190 g mąki,

– 16 g cukru wanilinowego,

– 100 g masła lub margaryny,

– jedno jajko,

– 60 g czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna),

– 110 g masła orzechowego,

– 20 g orzeszków nerkowca.

Przygotowanie:

Masło lub margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier, jajko i zagnieść ciasto kruche. Odłożyć je do lodówki na 30-60 minut. Ciasteczka formować w foremce do muffinków, wykładając brzegi i zostawiając puste środki.
W piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni piec ciasteczka przez około 20 minut. Na ciepłe ciastka nałożyć masło orzechowe. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i nałożyć na wierzch ciasteczek. Orzeszki posiekać nożem i posypać ciastka zaraz po nałożeniu czekolady.

A do czego Wy wykorzystujecie masło orzechowe?