Zapiekane rurki po bolońsku

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
• 40 dag makaronu rurki
• 30 dag mięsa mielonego
• 2 cebule
• Puszka pomidorów bez skórki
• 10 dag sera żółtego
• 4 łyżki marynowanych oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki posiekanej bazylii
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki masła
• Suszony tymianek, mielona papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, osączyć. Cebule posiekać,
zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć razem, aż będzie
brązowe. Wymieszać z rozgniecionymi widelcem pomidorami (z zalewą) oraz
pokrojonymi w plasterki oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić
na małym ogniu 10 minut. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Mięso
z sosem pomidorowym doprawić zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem,
papryką, solą i pieprzem. Do przygotowanej formy włożyć makaron i
mięso z sosem, delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać startym
żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać 30
minut, aż ser się roztopi. Gotowe danie posypać resztą bazylii.

file1364382153



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz