Teraz nie czarna czy zielona – to biała herbata jest na topie! Czy faktycznie jest najzdrowsza?
Biała herbata to najdroższy i cieszący się wysokim uznaniem rodzaj tego popularnego oraz cenionego na całym świecie napoju. W Polsce jest wciąż mało znana, jednak wraz ze wzrostem świadomości, jak ważny jest zdrowy tryb życia, zainteresowanie nią systematycznie wzrasta.
Właściwości białej herbaty:
- Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
- Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
- Białą herbatę zaleca się osobą obciązonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
- Nie bez powodu nazywana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
Parzenie herbaty
O smaku herbaty decyduje przede wszystkim sposób jej parzenia, jak również jakiej wody do tego używamy. Woda powinna być miękka i nie powinna zawierać soli mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu. Należy zwrócić uwagę, że listki podczas parzenia rozwijają się i pęcznieją – na filiżankę dajemy jedną łyżeczkę. Parzenie można powtórzyć 2-3 razy, z tym, że każde następne będzie słabsze. Bardzo ważny jest czas parzenia herbaty, wynosi on od 3 do 10 minut, uzależnione to jest od smaku jaki chcemy uzyskać. Temperatura wody do zaparzania nie powinna być wyższa niż 80 stopni. Zalecam parzenie białej herbaty, ze względu na jej delikatność, w porcelanowych czajniczkach i picie w cienkich porcelanowych filiżankach.
Zastosowanie białej herbaty w kosmetykach
Biała herbata znalazła również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się ją do kosmetyków najwyższej jakości. Działa szczególnie jako środek delikatnie nawilżający i kojący podrażnienia. Zawiera duża ilośc, trzykrotnie większą od innych herbat polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wodne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.
Zobacz również:
Herbata biała w porównaniu z zieloną ma ciemniejszy kolor naparu oraz pełniejszy słodki smak. Poza tym biała herbata zawiera więcej związków odżywczych niż herbata zielona. Eksperci jednak uważają, że zielona herbata jest najzdrowszą herbatą właśnie przez to, że zawiera w sobie bardzo dużo cennych składników, które są korzystne dla naszego zdrowia. Ja lubię pić i białą i zieloną.
Wolę biała herbate od zielonej :) Jest fantastyczna :)
Ja też ubóstwiam białą herbatę, chociaż lubię najbardziej się nią delektować i poprawiam sobie nią nastrój. Moja ulubiona to biała z płatkami białej róży i nagietka. Oj, pyszna.
piję ją dość często