Wegański rosół – przepis krok po kroku

4 maja 2020, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Rosół, przez wielu uważany za króla wszystkich zup jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań w Polsce.  Często gotowany jest jako niezbędny element niedzielnego obiadu, jest też świetnym sposobem na rozgrzanie się w zimne dni czy ochronę przed przeziębieniem, kiedy tylko zaczynamy się gorzej czuć. Jego podstawą jest zazwyczaj mięso, ale całe szczęście istnieje alternatywa dla tych, którzy zrezygnowali z jego spożywania, by dalej mogli cieszyć się pysznym smakiem i właściwościami.

Składniki:  
1 duży seler  
2 korzenie pietruszki  
5 marchewek 
2 cebule 
1 por 
4 kapelusze podgrzybków (opcjonalnie) 
4 sztuki ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
sól i pieprz    
sos sojowy  
natka pietruszki  
makaron kukurydziany

Przygotowanie:  


Do dużego, 5 litrowego garnka nalewamy wodę i wstawiamy do podgrzania. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do gotującej się wody, którą należy również posolić.  Po zagotowaniu warzyw, koniecznie zmniejszamy ogień. Podstawą w przygotowywaniu rosołu jest to, że musi się on długo gotować.  

Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kładziemy na suchej patelni do momentu aż będzie ona zarumieniona z dwóch stron. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do wywaru razem z porem i grzybami i zostawiamy na małym ogniu przez następną godzinę. Wegański rosół podawać można również z makaronem, np. z kukurydzianym, który jest świetną alternatywą dla tradycyjnego. 
Po zagotowaniu, rosół możemy doprawić kilkoma kroplami sosu sojowego i pieprzem. Przed podaniem, posypujemy go również natką pietruszki.
Tak przygotowany rosół jest delikatny, lekko słodki i  będzie intensywnie oddawać prawdziwy smak warzyw.