Wegański rosół – przepis krok po kroku
Rosół, przez wielu uważany za króla wszystkich zup jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań w Polsce. Często gotowany jest jako niezbędny element niedzielnego obiadu, jest też świetnym sposobem na rozgrzanie się w zimne dni czy ochronę przed przeziębieniem, kiedy tylko zaczynamy się gorzej czuć. Jego podstawą jest zazwyczaj mięso, ale całe szczęście istnieje alternatywa dla tych, którzy zrezygnowali z jego spożywania, by dalej mogli cieszyć się pysznym smakiem i właściwościami.
Składniki:
1 duży seler
2 korzenie pietruszki
5 marchewek
2 cebule
1 por
4 kapelusze podgrzybków (opcjonalnie)
4 sztuki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz
sos sojowy
natka pietruszki
makaron kukurydziany
Przygotowanie:
Do dużego, 5 litrowego garnka nalewamy wodę i wstawiamy do podgrzania. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do gotującej się wody, którą należy również posolić. Po zagotowaniu warzyw, koniecznie zmniejszamy ogień. Podstawą w przygotowywaniu rosołu jest to, że musi się on długo gotować.
Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kładziemy na suchej patelni do momentu aż będzie ona zarumieniona z dwóch stron. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do wywaru razem z porem i grzybami i zostawiamy na małym ogniu przez następną godzinę. Wegański rosół podawać można również z makaronem, np. z kukurydzianym, który jest świetną alternatywą dla tradycyjnego.
Po zagotowaniu, rosół możemy doprawić kilkoma kroplami sosu sojowego i pieprzem. Przed podaniem, posypujemy go również natką pietruszki.
Tak przygotowany rosół jest delikatny, lekko słodki i będzie intensywnie oddawać prawdziwy smak warzyw.