Uzależnienie od cukru – choroba XXI wieku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Uzależnienie od cukru – choroba XXI wieku

31 lipca 2018, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego? Często nie możesz się opanować i nawet w środku nocy sięgasz po słodycze? Nagradzasz się za dobrze wykonaną pracę czekoladą? To może oznaczać uzależnienie od cukru.

Wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia wskazują, że połowa Polaków ma nadwagę. Czy to znaczy, że mamy wyjątkowo słabą wolę i nie potrafimy powiedzieć sobie nie? Niekoniecznie. Dr Mark Hyman zbadał reakcje naszego mózgu na słodycze i wyniki pokazały, że cukier uzależnia 8 razy bardziej niż kokaina. Oznacza to, że biochemia mózgu narkomana i osoby uzależnionej od słodkości jest podobna. Zarówno jeden jak i drugi nałóg wyzwala w nas te same zachowania. Organizm nieustannie dopomina się o daną substancję, a po jej przyjęciu człowiek czuje się przez chwilę lepiej. Dzieje się to za sprawą wydzielania się serotoniny – czyli hormonu szczęścia. Po zniknięciu tymczasowej euforii pojawiają się wyrzuty sumienia i poczucie winy.

Obecnie cukier znajduje się w większości produktów i prawie nie sposób go uniknąć. Z racji tego, że całkowite, nagłe odstawienie cukru może powodować przykre dolegliwości, takie jak: bóle głowy, przygnębienie, apatia i wahania nastrojów. Dlatego lepiej zastosować metodę małych kroczków. Na początek w odstawkę powinny odejść wszystkie napoje gazowane, soki, gotowe dania i sosy. Kolejnym etapem może być pozbycie się słodyczy z diety, choć bywa to trudne, należy pamiętać, że cukier ma swoje zdrowsze zamienniki. Zamiast zjeść czekoladowego batona, wystarczy sięgnąć po smakołyk z daktyli i orzechów. Cena obu produktów jest podobna i można je jeść bez wyrzutów sumienia.

Aby uniknąć przykrych skutków odstawienia cukru, czyli spadku energii i ogarniającej senności, należy odpowiednio komponować posiłki. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

 

zobacz również:

Cukier kokosowy – właściwości dla zdrowia

Czym zastąpić biały cukier

Jak regulować cukier?

Co lepsze: cukier waniliowy czy laska wanilii?

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...