URODA I ZDROWIE

Jak regulować cukier?

30 kwietnia 2018, dodał: Redakcja

 

Poziom cukru we krwi zależy przede wszystkim od tego, co jemy. Ale podwyższony poziom nie zawsze oznacza, że musimy całkowicie zrezygnować ze słodyczy.

 

Aby nasz organizm odpowiednio funkcjonował powinniśmy zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego:

 

· Prawidłowa glikemia (stężenie glukozy w osoczu krwi) na czczo wynosi:

o 60 – 99 mg/dl (3,4 – 5,5 mmol/l);

· Nieprawidłowa glikemia na czczo wynosi:

o 100 – 125 mg/dl (5,6 – 8,4);

· Cukrzyca

o Objawy hiperglikemii ze stwierdzoną jednocześnie glikemią >200 mg/dl (11,1 mmol/l)

o lub dwukrotnie glikemia na czczo > 116 mg/dl (7,0 mmol/l)

o lub glikemia w 2 godziny po obciążeniu glukozy (test tolerancji glukozy) >200 mg/dl (11,1 mmol/l) (wg WHO).

W utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi pomaga przede wszystkim właściwa dieta. A tu kluczowe są węglowodany.

Węglowodany w diecie

W codziennym menu nie powinno się znaleźć więcej niż 350 g węglowodanów na dobę, gdyż wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Węglowodany zawarte między innymi w produktach wysoko przetworzonych, wyprodukowanych z białej mąki, białego pieczywa, ryżu a także w makaronach i słodyczach powodują błyskawiczny wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi. Węglowodany trawione są w przewodzie pokarmowym, a następnie zamieniają się w glukozę. Ta z kolei dzięki komórkom przenika do krwi i mięśni oraz zasila narządy wewnętrzne w niezbędną do pracy energię. Praca ta odbywa się dzięki insulinie, którą wytwarza trzustka. Zbyt niski poziom insuliny powoduje, że we krwi pozostaje nadmiar cukru, co nazywane jest hiperglikemią. Najlepszym źródłem węglowodanów są kasze, płatki, makarony i pieczywo z mąki pełnoziarnistej oraz ziemniaki i warzywa strączkowe (doskonałe źródło białka roślinnego).

W daniach głównych powinny znaleźć się produkty dostarczające białko pochodzenia zwierzęcego: chude mięsa i wędliny, białko jaja, mleko i przetwory mleczne. Ważne, by mięso i wędliny zawierały jak najmniej tłuszczu i cholesterolu. Starajmy się wybierać tłuszcze jednonienasycone jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Zamiast mięsa można kilka razy w tygodniu jeść ryby, zwłaszcza morskie.

Moc warzyw i owoców

Niemal bez ograniczeń można jeść warzywa (mają 6-10 g cukrów w 100 g), z wyjątkiem gotowanej marchwi, buraków, bobu, grochu, kukurydzy. Surowe warzywa (szczególnie: brokuły, brukselka, cykoria, cukinia, fasolka szparagowa, kabaczek, kalafior, kapusta, ogórki, papryka, korzeń pietruszki, pomidory, rzodkiewka, sałata, szpinak, szparagi) i owoce ( z wyjątkiem bananów, mango, winogron, suszonych śliwek, rodzynek, owoców kandyzowanych, gdyż zawierają sporo cukrów prostych) to cenne źródło błonnika pokarmowego, który jest doskonałym antidotum na wysoki cukier. Błonnik znacznie wydłuża trawienie cukrów, dzięki temu poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej, a to zapobiega hiperglikemii.

 

Poziom cukru obniżają niektóre przyprawy: cynamon, goździki i kozieradka pospolita.

Osoby chcące kontrolować cukier powinny wystrzegać się spożywania owoców konserwowanych oraz suszonych, ponieważ dostarczają jego duże ilości. Słodycze, miód, słodkie napoje i wszelkie wyroby cukiernicze powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Wspomaganie z apteki

Codzienne menu warto uzupełniać o suplementy diety, które zawierają składniki wpływające na przyswajanie węglowodanów i regulujące poziom cukru po posiłkach.

Suplement diety Morwa Biała Plus zawiera 500 mg ekstraktu z liści morwy białej, 100 mg ekstraktu z kory cynamonowca oraz 20 µg chromu.

Morwa biała od wieków wykorzystywana była w leczeniu cukrzycy, gorączki i kaszlu. Owoce morwy zawierają znaczne ilości witaminy C, A, B1,B2 oraz flawonidy i taniny. Estrakt z morwy zawiera substancje, które stabilizują poziom cukru we krwi oraz hamują działanie enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów poprzez ograniczanie ich wchłaniania.

Ekstrakt z kory cynamonowca wpływa na metabolizm glukozy, a tym samym obniża poziomu cukru w organizmie. Wyniki badań dowodzą, że ekstrakt z cynamonowca poprawia wrażliwość insulinową i opóźnia trawienie węglowodanów z przewodu pokarmowego.

Chrom wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy (GFT – Glucose Tolerance Factor) niezbędnego dla prawidłowego metabolizmu glukozy we krwi, zmniejsza apetyt, a tym samym zwiększa ilość spalonych kalorii, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu składników odżywczych.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Domowe pieczywo.
Kiedyś piekłam swój chleb, ale teraz nie mam na to po prostu czasu...
zakupy przez internet
Zwykle kupuję przez internet ubrania, buty, kosmetyki, chemie, torebki i akcesoria. Jednym słowem wszystko...
materac na zamówienie
> xxxyyy napisał/a:> Najlepiej jest właśnie szukać takich sklepów jak ten z materacami gdzie...
Prezent na Dzień Kobiet
Też tak uważam. Może bransoletka z charmsami? Taka biżuteria robiona jest z wysokiej...