URODA I ZDROWIE

Udka z ryżem i granatem

28 listopada 2018, dodał: pinkmause

Udka z ryżem i granatem

Składniki:
– 2 udka kurczaka
– 1/3 szklanki ryżu
– po ½ łyżeczki soli, słodkiej papryki, nasion białej gorczycy i nasion kolendry
– po ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i cynamonu
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– ½ owocu granatu
– 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, zalać 2/3 szklanki zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min., aż ryż wchłonie cała wodę. Z owocu granatu wydobyć ziarenka. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu i wymieszać z oliwą i czosnkiem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć udka kurczaka. Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC. Wyjąć kurczaka z piekarnika, zdjąć folię. Do żaroodpornej miseczki nałożyć ryż, na nim ułożyć udka kurczaka i wstawić do piekarnika na kolejne 5 min. Przed podaniem posypać koperkiem i ziarenkami granatu.
Czas przygotowania: ok. 50 min.

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Kuchnia light 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Stylowe meble drewniane
Ja uwielbiam stylowe meble. Są zawsze w modzie i nie nudzą się szybko.
Obuwie
Można spróbowac z butami z sieciówek. Jak szybko się zniszczą to zawsze w...
Bydgoszcz
Teraz trudno o pracownika...trzeba oferowac porządne stawki to jest szansa kogoś znaleźć w dosć...
Marzenia czy "praktyczne" przygotow…
Jak 2 ludzi się kocha to miejsce jest nie ważne :). Chociaż miło...