Udka z ryżem i granatem

28 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Udka z ryżem i granatem

Składniki:
– 2 udka kurczaka
– 1/3 szklanki ryżu
– po ½ łyżeczki soli, słodkiej papryki, nasion białej gorczycy i nasion kolendry
– po ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i cynamonu
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– ½ owocu granatu
– 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, zalać 2/3 szklanki zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min., aż ryż wchłonie cała wodę. Z owocu granatu wydobyć ziarenka. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu i wymieszać z oliwą i czosnkiem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć udka kurczaka. Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC. Wyjąć kurczaka z piekarnika, zdjąć folię. Do żaroodpornej miseczki nałożyć ryż, na nim ułożyć udka kurczaka i wstawić do piekarnika na kolejne 5 min. Przed podaniem posypać koperkiem i ziarenkami granatu.
Czas przygotowania: ok. 50 min.

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Kuchnia light