Ucha

7 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam uchę. Nie często robię bo to trzeba wielu gatunków ryb by wyszła dobra .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 głowa z karpia
  • 1/2 karpia ( tak ok 1/2 kg bez głowy )
  • 1 mały pstrąg
  • 2 okonie
  • 1 dzwonko ze szczupaka
  • 1 stek z łososia ( ok 25 dag )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 2 duże cebule
  • 1/2 białej części pora
  • 6 gałązek kopru
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 listki pietruszki
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( lub 18 % )
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • maggi do smaku
  • 6 małych ziemniaków w mundurkach

file1289155765

Karpia , łososia , pstrąga i szczupaka filetować – odkładając czyste mięso .Głowy , kręgosłupy , skóry , ogony , skrzela i wszystko to co zostanie po filetowaniu  + obrane warzywa , ziele , listki , koper  i pietruszka – gałązki , 1/2 łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym gazie ok 45 minut . Przecedzić .Wywar doprawić do smaku solą, maggi .

Ugotować ,, w mundurkach \” ziemniaki. Obrać . Pokroić w plastry .

Do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety rybne i gotować 15 minut na małym gazie. Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąką .Zagotować . Dodać masło , śmietankę .

Obrać białe mięsko z wyjętych z zupy głów i kręgosłupów i włożyć do zupy .

Podawać układając na talerzach lub w bulionówkach plastry ziemniaków , zalewając zupą i posypując pokrojoną natką pietruszki.