Ucha
Uwielbiam uchę. Nie często robię bo to trzeba wielu gatunków ryb by wyszła dobra .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 głowa z karpia
- 1/2 karpia ( tak ok 1/2 kg bez głowy )
- 1 mały pstrąg
- 2 okonie
- 1 dzwonko ze szczupaka
- 1 stek z łososia ( ok 25 dag )
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera ( wielkości pietruszki )
- 2 duże cebule
- 1/2 białej części pora
- 6 gałązek kopru
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 listki pietruszki
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( lub 18 % )
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
- maggi do smaku
- 6 małych ziemniaków w mundurkach
Karpia , łososia , pstrąga i szczupaka filetować – odkładając czyste mięso .Głowy , kręgosłupy , skóry , ogony , skrzela i wszystko to co zostanie po filetowaniu + obrane warzywa , ziele , listki , koper i pietruszka – gałązki , 1/2 łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym gazie ok 45 minut . Przecedzić .Wywar doprawić do smaku solą, maggi .
Ugotować ,, w mundurkach \” ziemniaki. Obrać . Pokroić w plastry .
Do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety rybne i gotować 15 minut na małym gazie. Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąką .Zagotować . Dodać masło , śmietankę .
Obrać białe mięsko z wyjętych z zupy głów i kręgosłupów i włożyć do zupy .
Podawać układając na talerzach lub w bulionówkach plastry ziemniaków , zalewając zupą i posypując pokrojoną natką pietruszki.