Truskawkowe serduszka
Szybkie, proste i smaczne ciastka dla niespodziewanych gości.
Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego*
owoce sezonowe
1 roztrzepane jajko
Wytnij ulubione kształty w ciescie francuskim, resztę ciasta zagnieć szybko, rozwałkuj i także wykorzystaj do wycinania ciastek.
Wycięte ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem i poukładaj na wierzchu dowolne kawałki owoców – jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie czy jagody.
Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st. C
*Ciasto francuskie można oczywiście przygotować samemu, jednak jest to niezwykle czasochłonne. Dlatego na czarną godzinę, dla niespodziewanych gości zawsze warto mieć w lodówce paczkę gotowego ciasta, aby w 20 minut wyczarować piękne i smaczne ciastka.
W sytuacji ekstremalnej, kiedy goście już dzwonią do drzwi, a Ty nie masz owoców wystarczy pokroić ciasto w cienkie paski i posypać cukrem i/lub cynamonem :) Takie słodkie paluchy także świetnie się spisują jako dodatek do herbaty.