Torcik z truskawkami z musem
Pieczemy biszkopt.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier oraz żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać z ciastem najlepiej drewniana łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (u mnie 35 minut- do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę (ja na podłodze położyłam koc). Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Gdy ostygnie można przekroić na 3-4 blaty.
Składniki na mus truskawkowy:
- 2 szklanki truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
W blacie biszkoptu porobić dziury ale uważać aby nie przebić dna (ja używam do tego okrągłej końcówki łyżki drewnianej) wlać mus, rozsmarować. Na to położyć gęsto truskawki przecięte na pół.
Składniki na masę:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone (najlepszy wybierać ten z górnej półki o bdb jakości)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
Śmietanę zmiksować, pod koniec gdy już ją dobrze ubijemy dodać cukier chwilę miksować i dodać serek, delikatnie wymieszać. Żelatynę lekko podgrzać, aż będzie płynna, przestudzić i delikatnie wymieszać z łyżką masy, gdy połączy się dodać do reszty masy i wymieszać.
Masę nałożyć na truskawki (1/3 masy zostawić na wierzch i boki). Przykryć kolejnym blatem biszkoptowym. Górę i boki posmarować pozostałą masą.
Na wierzch położyć truskawki, boki obsypać starta czekoladą gorzką.
Schłodzić w lodówce.
Ciasto doskonale się kroi, nie rozwala się i jest przepyszne oraz delikatne.