Faszerowany bakłażan inaczej na obiad

18 sierpnia 2024, dodał: Marta Dasińska

W ostatnią niedzielę postanowiłam przygotować na uroczystość u mojej kuzynki faszerowanego bakłażana. Przywiozłam go zaraz po upieczeniu i postawiłam na stole. Zachwytom nie było końca, bo danie prezentuje się ciekawie, ale jego smak chyba przejdzie do historii naszych spotkań. Jest to niezwykle aromatyczne pyszne danie, które skradło show gospodyni domu, zobaczcie czy warto je przygotować.

W polskiej kuchni faszerowane warzywa są zupełnie niedoceniane. A moim zdaniem to duży błąd. Polecam wypróbować ten prosty przepis na nadziewane bakłażany: pieczone w piekarniku połówki bakłażana z dodatkiem ryżu i wołowiny.  Danie niskokaloryczne, niskowęglowodanowe, przygotowane bez wysiłku i po prostu pyszne. Nawet można poczęstować teściową, moja była mile zaskoczona.

Bakłażany to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw na świecie. Chociaż to stwierdzenie może być nieporozumieniem, bowiem bakłażan należy do rodziny psiankowatych i właściwie botanicznie uważany za owoc. Pomijając nomenklaturę właśnie trwa sezon na bakłażany. Dlaczego warto? Są tanie. Są mięsiste. Są bajecznie wszechstronne i są stosowane w kuchniach na całym świecie. Można je przygotować różnymi metodami, gotować, smażyć, przygotowywać na parze, grillować, piec i oczywiście nadziewać. Dzisiaj polecam przepis z wykorzystaniem pieczenia i nadziewania.

Bakłażan to podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejsza odmiana bakłażana wyglądem przypomina duże jajo w kształcie gruszki. Ma ciemnofioletową, błyszczącą skórkę otaczającą kremowy, gąbczasty miąższ usiany małymi, jadalnymi nasionami. Bakłażany zawierają fitoskładniki (substancje roślinne o właściwościach odżywczych) i przeciwutleniacze, chroniące przed uszkodzeniem komórek, wspierające zdrowie mózgu i serca oraz są uważane za doskonałe źródło błonnika, miedzi, potasu i witamin z grupy B. Bakłażany są użytecznym źródłem błonnika oraz mają niską zawartość tłuszczu i cukru, co czyni je ważnym dodatkiem dla osób leczących się na cukrzycę typu 2. Niektóre badania sugerują, że włączenie bakłażana do diety może też pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL, często określanego jako „zły” cholesterol. Efekty te prawdopodobnie wynikają z błonnika, a także zawartości przeciwutleniaczy w bakłażanach, w tym nasuniny.

Nadziewany bakłażan stanowi cudownie zdrowy i sycący posiłek, uzupełniony o piękną prezentację. Podany przepis na faszerowany bakłażan jest niezwykle aromatyczny. Idealnie upieczone połówki bakłażana nadziewane są przepysznym nadzieniem z brązowego ryżu, mielonej wołowiny oraz oliwek. Pokochałam odważny smak i satysfakcjonujący charakter tego dania. Takie proste, a takie pyszne. Podobnie jak popularne faszerowane papryki, faszerowane cukinie czy faszerowane pomidory, faszerowane bakłażany doskonale nadają się na danie główne, ponieważ są pożywne i bogate w białko. Nadziewane bakłażany możemy też podać na kolację. Ponadto dobrze się przechowują i doskonale nadają się do odgrzewania.

Przepis jest dla mięsożerców, ale można go łatwo zmienić i wykonać w wersji wegetariańskiej zamieniając mięso na ciecierzycę lub ciemną fasolę. Liczba zamienników jest ogromna.

Jak przygotować faszerowane bakłażana

Składniki:

– 3 duże bakłażany, pokrojone na połówki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 250 g brązowego ryżu
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 500 g mielonej wołowiny
– oliwki zielone
– 50 g sera feta, pokruszonego
– świeże liście bazylii
– mieszane liście sałat, do podania

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia. Połówki bakłażana skropić oliwą z oliwek. Umieść na blasze do pieczenia. Piec przez 20 min. Wyjąć z piekarnika. Odłożyć na 10 min. do ostygnięcia. Użyć łyżki, aby wyjąć miąższ, pozostawiając 1 cm granicę wokół krawędzi. Wyjęty miąższ drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Podgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 5 min. Dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką, aby rozbić wszelkie grudki do zbrązowienia. Dodać oliwki i posiekany miąższ bakłażana. Gotować przez 5 min. Dodać ryż i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st. C. Mieszaninę mięsa i ryżu podzielić równomiernie między upieczone połówki bakłażana. Posypać serem feta. Piec przez 20 min. Udekorować bazylią. Podawać z mieszanymi liśćmi sałat.

Polecamy również:

Ziemniaki faszerowane na obiad i kolację

Biorę paprykę i faszeruję tymi składnikami

Zróbcie takie pieczarki – super przegryzka i zakąska