URODA I ZDROWIE

Tartaletki na słodko i słono – różne przepisy

5 maja 2020, dodał: Dagmara

Tarta to ciasto kruche, drożdżowe bądź francuskie. Obowiązkiem ciasta jest nadzienie, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Tartaletki są najpopularniejszą potrawą w kuchni francuskiej. Specyfiką tartaletek jest specjalna forma do pieczenia, która jest okrągła i niska oraz posiada fałdowane brzegi.

Tartaletki z bakłażanem z ciasta francuskiego

składniki:
  • bakłażan
  • czerwona cebula
  • płat ciasta francuskiego
  • ząbek czosnku
  • kilka orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w grube okrągłe plastry, cebulkę w krążki. Z ciasta francuskiego wykroić krążki i wyłożyć nim foremki, na środek położyć krążki bakłażana skropione oliwą a na nich cebulę i posiekany czosnek i posiekane orzechy, przyprawić. Wstawić tartaletki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać 15 minut. Można udekorować rukolą lub posiekaną natką.

Tartaletki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie – 400 gramów
  • Lasagne Naturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • pomidory malinowe – 100 gramów
  • ser parmezan lub inny twardy ser -100 gramów
  • czarne oliwki – 50 gramów

przygotowanie:
Lasagne Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół i oliwki. Całość zapiecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.

Tartaletki z owocami

dodał: KMC PR

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść borówek

Sposób przygotowania:

Ciasto szybko zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 175˚C. Foremki wysmaruj margaryną Palma z Murzynkiem, oprósz mąką i wylep ciastem. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw foremki do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piecz na złoty kolor. Aby przygotować krem, wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Puszystą masę przełóż do wystudzonych tartaletek z ciasta i udekoruj borówkami lub innymi ulubionymi owocami.

Tartaletki z budyniem i owocami

dodał: Pyza

składniki:

CIASTO:

  • 2 czubate szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml)
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • 12,5 dkg zimnego masła lub margaryny (pół standartowej kostki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru wanilinowego 16g Delecta

WYPEŁNIENIE:

  • 1/2 op. budyniu waniliowego (takiego na 0,5l mleka)
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

WIERZCH:

  • 1/2 op. galaretki pomarańczowej
  • 3/4 szkl. wody
  • 3-4 mandarynki
  • 1 szaron/kaki/persymona
  • kilka szt. suszonych owoców żurawiny

sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier zw. i wanilinowy, zimne, posiekane masło i jajko. Zagnieść gładkie, zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie i wylepić 8 foremek do tartaletek (śr. 11cm). Na ciasto położyć kawałek (koło, kwadrat) papieru do pieczenia i wsypać trochę grochu, tak aby przykryć całe dno. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Upieczone wystudzić, usunąć groch i papier. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, w reszcie rozprowadzić proszek budyniowy i wlać na wrzące mleko, mieszając gotować 3-4 min, odstawić przykryty szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia. Nałożyć po trochu zimnego budyniu do każdej babeczki. Mandarynki obrać dokładnie ze skórki, najlepiej byłoby obrać każdą cząstkę z błonek, ale nie jest to proste i konieczne. Szaron obrać cieniutko ze skórki, pokroić w plastry. Na każdej babeczce ułożyć po kilka cząstek mandarynki albo po plastrze szarona (na środku położyć 1 lub kilka żurawinek). Wierzch polać tężejącą galaretką (musi być tężejąca bo inaczej od razu spłynie – i najlepiej oblać 2-3 razy), odstawić aby wszystko zastygło. Tartaletki są najlepsze są po kilku godzinach.

Tartartaletki z serem i śliwkami

 dodał: Pyza
  • CIASTO:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

MASA SEROWA:

  • 25 dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYBRANIE:

  • 15 śliwek węgierek
  • 6 orzechów laskowych, łuskanych
  • POLEWA:
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

sposób przygotowania:

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem. POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek – jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

tartaletki ze sliwkami

 

Tartartaletki marchwiowe

 dodał: Marta

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 4 duże marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany (słodkiej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. z mąki, masła, jajka i szczypty soli  zagnieść ciasto,
  2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do pieczenia, wykleić ciastem też boki foremek by powstał kołnierz,
  4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. marchewki zetrzeć na tarce,
  6. na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, cukier gałkę muszkatołową i śmietanę, chwilę podsmażać,
  7. masę nałożyć do ciastek i zapiekać w piekarniku jeszcze 15 min

zobacz również:

 

Desery z jagodami – muffinki, kremy i ciasta

Serniczki – muffinki czyli miniserniczki na szybko

Kokosowe desery: przepisy na pyszne ciasta i babeczki

Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Konsultacje online z lekarzem
Ja osobiście korzystałam z konsultacji lekarskich online. Dobry sposób, że by uzyskać receptę...
ból menstruacyjny
Najlepsza metoda na bolesne miesiączki to tabletki antykoncepcyjne. Skracają czas okresu, regulują cykl,...
odchudzanie
Niestety, ale zbyt dużo wody robi zamieszanie w przewodzie pokarmowym, rozcieńcza soki żołądkowe...
Azjatycki tusz do rzęs - porażka !…
Dla mnie rzeczy z Chin itp. są mocno podejrzane, oni tam chyba używają składników,...