Tartaletki na słodko i słono – różne przepisy
Tarta to ciasto kruche, drożdżowe bądź francuskie. Obowiązkiem ciasta jest nadzienie, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Tartaletki są najpopularniejszą potrawą w kuchni francuskiej. Specyfiką tartaletek jest specjalna forma do pieczenia, która jest okrągła i niska oraz posiada fałdowane brzegi.
Tartaletki z bakłażanem z ciasta francuskiego
- bakłażan
- czerwona cebula
- płat ciasta francuskiego
- ząbek czosnku
- kilka orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w grube okrągłe plastry, cebulkę w krążki. Z ciasta francuskiego wykroić krążki i wyłożyć nim foremki, na środek położyć krążki bakłażana skropione oliwą a na nich cebulę i posiekany czosnek i posiekane orzechy, przyprawić. Wstawić tartaletki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać 15 minut. Można udekorować rukolą lub posiekaną natką.
Tartaletki z ciasta francuskiego
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie – 400 gramów
- Lasagne Naturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- pomidory malinowe – 100 gramów
- ser parmezan lub inny twardy ser -100 gramów
- czarne oliwki – 50 gramów
przygotowanie:
Lasagne Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół i oliwki. Całość zapiecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.
Tartaletki z owocami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 kostki schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść borówek
Sposób przygotowania:
Ciasto szybko zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 175˚C. Foremki wysmaruj margaryną Palma z Murzynkiem, oprósz mąką i wylep ciastem. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw foremki do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piecz na złoty kolor. Aby przygotować krem, wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Puszystą masę przełóż do wystudzonych tartaletek z ciasta i udekoruj borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Tartaletki z budyniem i owocami
składniki:
CIASTO:
- 2 czubate szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml)
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 12,5 dkg zimnego masła lub margaryny (pół standartowej kostki)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 op. cukru wanilinowego 16g Delecta
WYPEŁNIENIE:
- 1/2 op. budyniu waniliowego (takiego na 0,5l mleka)
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
WIERZCH:
- 1/2 op. galaretki pomarańczowej
- 3/4 szkl. wody
- 3-4 mandarynki
- 1 szaron/kaki/persymona
- kilka szt. suszonych owoców żurawiny
sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier zw. i wanilinowy, zimne, posiekane masło i jajko. Zagnieść gładkie, zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie i wylepić 8 foremek do tartaletek (śr. 11cm). Na ciasto położyć kawałek (koło, kwadrat) papieru do pieczenia i wsypać trochę grochu, tak aby przykryć całe dno. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Upieczone wystudzić, usunąć groch i papier. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, w reszcie rozprowadzić proszek budyniowy i wlać na wrzące mleko, mieszając gotować 3-4 min, odstawić przykryty szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia. Nałożyć po trochu zimnego budyniu do każdej babeczki. Mandarynki obrać dokładnie ze skórki, najlepiej byłoby obrać każdą cząstkę z błonek, ale nie jest to proste i konieczne. Szaron obrać cieniutko ze skórki, pokroić w plastry. Na każdej babeczce ułożyć po kilka cząstek mandarynki albo po plastrze szarona (na środku położyć 1 lub kilka żurawinek). Wierzch polać tężejącą galaretką (musi być tężejąca bo inaczej od razu spłynie – i najlepiej oblać 2-3 razy), odstawić aby wszystko zastygło. Tartaletki są najlepsze są po kilku godzinach.
Tartartaletki z serem i śliwkami
- CIASTO:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
MASA SEROWA:
- 25 dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYBRANIE:
- 15 śliwek węgierek
- 6 orzechów laskowych, łuskanych
- POLEWA:
- 0,5 szkl. wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
sposób przygotowania:
CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem. POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek – jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm
Tartartaletki marchwiowe
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 4 duże marchewki
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany (słodkiej)
- 1 łyżeczka cukru
- sól, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
- uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
- po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do pieczenia, wykleić ciastem też boki foremek by powstał kołnierz,
- po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
- marchewki zetrzeć na tarce,
- na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, cukier gałkę muszkatołową i śmietanę, chwilę podsmażać,
- masę nałożyć do ciastek i zapiekać w piekarniku jeszcze 15 min
zobacz również:
Desery z jagodami – muffinki, kremy i ciasta
Serniczki – muffinki czyli miniserniczki na szybko
Kokosowe desery: przepisy na pyszne ciasta i babeczki
Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką