Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką

18 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

1 młoda nieduża cukinia
10 dag szynki
10 dag żółtego sera
2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki oliwy
kilka liści świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię myjemy i kroimy w niedużą kosteczkę. Podsmażamy na średnim ogniu, na oliwie, aż do jej miękkości, lekko doprawiając solą i  pieprzem.
Jajka bełtamy z mlekiem i mąką, dodajemy starty żółty ser, posiekaną bazylię i pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę. Na koniec dodajemy ostudzoną cukinię, doprawiamy masę jeśli tego wymaga. Pieczemy w  foremkach do muffinek, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 min.(aż się zrumienią).
Ja użyłam papilotek, jednak myślę że lepiej do tego dania sprawdzą silikonowe foremki wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką – papierki się jednak przyklejają do babeczek :)

file1350549797