Szarlotka z pianką według Ani
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
250 g masła
6 łyżek cukru
5 żółtek
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki kakao
1 łyżka bułki tartej
Masa jabłkowa:
ok 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki)
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku
cynamon
2 łyżki roztopionego masła
Pianka:
5 białek
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy dodatkowo mąką. Oddzielamy 1/3 ciasta i wgniatamy do niej kakao, wkładamy do zamrażarki.
Formę 23×23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy spód i boki formy ciastem, posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem, mieszamy z sypką galaretką i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Polewamy roztopionym masłem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie ciągle ucierając proszek budyniowy. Pianę wykładamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 50 – 60 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem