URODA I ZDROWIE

Szarlotka bezglutenowa z przepiśnika babci

16 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl

 Składniki:

nadzienie

  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 30 g masła
  • 1 garść żurawiny
  • 1/2 cytryny – sok
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2/4 szklanki wody gotowanej

„ciasto”

  • 0,25 l płatków owsianych
  • 0,2 l mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 0,08 l cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
  2. Ksylitol rozpuszczamy w wodzie
  3. Jabłka dusimy na patelni z masłem, żurawiną, sokiem, cynamonem i wodą z ksylitolem
  4. Dusimy przez ok. 20 minut, na wolnym ogniu
  5. Płatki owsiane blendujemy
  6. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
  7. Wszystkie składniki mieszamy rękami
  8. 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco
  9. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki
  10. Na schłodzone ciasto wykładamy jabłka i ścieramy na dużych oczkach pozostałą część ciasta
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut

file1426530678

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...